Staat wist niet dat geliquideerde man Iraanse aanslagpleger was

ALMERE • Wo 4 juli 2018 | 9:28 • Woensdag 4 juli 2018 | 9:28

De Nederlandse Staat wist niet dat een veroordeelde Iraanse aanslagpleger in Almere woonde tot aan zijn liquidatie in 2015. Dat antwoordt staatssecretaris Mark Harbers op Kamervragen van de SP. De Almeerse elektricien Ali Motamed werd op 15 december 2015 doodgeschoten voor zijn woning in de Literatuurwijk.

Het Parool onthulde onlangs dat de Almeerder in werkelijkheid de Iraanse aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi zou zijn. Motamed zou in Iran verantwoordelijk zijn geweest voor de 'grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran', namelijk de bomaanslag in Teheran op 28 juni 1981. Daarbij kwamen 73 mensen om. Hij sloeg op de vlucht en werd bij verstek veroordeeld tot dood door ophanging. 

Volgens Harbers waren er ten tijde van de asielaanvraag tot aan de liquidatie geen signalen bekend dat Ali Motamed mogelijk een andere identiteit zou hebben. Pas na de liquidatie kwamen er aanwijzingen dat de man een verzwegen verleden zou hebben. De bewindspersonen op het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn daar toen van op de hoogte gesteld. Het regime in Iran heeft volgens Harbers nooit contact met Nederland opgenomen over de zaak. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel