Zeldzame lepels gevonden in scheepswrak

RUTTEN • Do 5 juli 2018 | 22:51 • Donderdag 5 juli 2018 | 22:51

In het 18e-eeuwse scheepswrak bij Rutten zijn volgens archeoloog Yftinus van Popta twee bijzondere lepels gevonden. Het gaat volgens hem om twee zeldzame Royal Portrait Spoons uit Londen. Op de twee tinnen lepels staat het portret van de Engelse Queen Anne. Zij regeerde over het Verenigd Koninkrijk tussen 1702 en 1714.

"Pas toen ik de lepels schoonmaakte, zag ik wat voor unieke exemplaren dit zijn”, aldus archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij liet de vondsten donderdagmiddag zien aan commissaris van de Koning Leen Verbeek en burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder.

"Pas toen ik de lepels schoonmaakte, zag ik wat voor unieke exemplaren dit zijn."

— Yftinus van Popta-Rijksuniversiteit Groningen

Bij de opgraving van het wrak - die de naam 'de Noordoostvaarder' heeft gekregen - zijn de afgelopen tijd al meerdere voorwerpen gevonden die uit Engeland komen. Zoals tinnen borden en een schaal waar allemaal het Londense tingietersmerk - de Tudor-roos - is te zien. Ook is daarboven het woord LONDON te lezen. Volgens de archeoloog toont de inventaris de connectie met Engeland duidelijk aan.

Op de achterkant van het schip staan ook de dieptemerken. Deze geven de maximale diepgang van het schip aan. De afstand tussen de twee dieptemerken is steeds een Engelse Voet. Het schip blijkt een diepgang van 3 tot 3,5 meter te hebben gehad. Dat is te diep voor dit deel van de voormalige Zuiderzee en kan erop wijzen dat het schip is vastgelopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel