Boeren houden koeien nog steeds binnen

FLEVOLAND • Wo 11 juli 2018 | 23:56 • Woensdag 11 juli 2018 | 23:56

Bijna tweederde van de Flevolandse melkveehouders blijft de koeien binnen houden. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek na bestudering van cijfers over 2017. Flevoland is daarmee nog steeds de provincie met de minste weidegang. 

In Noord-Holland stuurt maarliefst 94 procent van de boeren het vee de wei in. In Flevoland is dat maar 39 procent. 

Overigens is er wel een kleine koerswijziging te zien in Flevoland; ten opzichte van 2016 waren er vorig jaar iets meer melkveehouders die de koeien buiten lieten grazen.

Deel artikel

reacties (7)

 • Gerrit

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Een koe kan veel slechter tegen warmte, dan tegen kou! In de Flevolandse weiden, zie je geen bomen, waar de koeien voor schaduw onder kunnen liggen.
  Bij de hitte van de afgelopen maanden is Een koe beter binnen af, dan buiten in de wei!

  reageer
 • Onraad

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Gezien de CO2 uitstoot van koeien kunnen ze beter in de stal blijven is veel DUURZAMER.

  reageer
 • Yvon

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Gezien de kwaliteit vd melk en de vreugde die koeien aan in de wei lopen en liggen en dartelen beleven. Laat ze lekker naar buiten in de wei gaan. Straks met dat vliegveld maakt het sowieso niet uit dan heb je meer vervuiling dan van een paar koeien

 • Asjemestraks

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Helemaal mee eens!

 • Regina

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Johan dat zal niet lang meer duren doordat de kwaliteit van het op de Zuiderzee gewonnen land in rap tempo afneemt door natuurlijk inklinking van de polder, intensieve teelt en de zware machines die de bodem verdichten. De kwaliteit van de bodem is sinds de drooglegging zo verslechterd dat steeds meer boeren hun toevlucht nemen tot diepploegen (dat je maar 1 keer kunt uitvoeren). De volgende generatie zal weer gras inzaaien om de koeien buiten te laten weiden. Ondertussen kan je het best verhuren voor akkerbouw.

  reageer
 • Ikke

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Het is duidelijk dat u weinig kennis van zaken heeft, diepploegen gebeurt niet altijd omdat de structuur kapot gemaakt is en kan ook maar op een klein deel van de flevolandse akkers ivm de bodem gestelldheid.

 • Johan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Regina. Kijk daar heb je best een goed punt. Zo snel als jij denkt zal het niet gaan in de polders maar de Noordoostpolder zal als oudste gebied daar als eerste last van krijgen. Uiteindelijk kun je na dat diepploegen dus op zoek naar een andere manier van boeren, andere gewassen, lichtere machines, al is dat al wel wat laat maar. De kinderen van de boeren die nu geboren worden zullen er echter wel mee te maken krijgen. Niet echt een taak van OF maar de toekomst van de provincie hangt er wel mee samen. Onderzoeksjournalistiek? Of is de provincie toevallig al met iets bezig want dit is te groot voor afzonderlijke gemeenten.

 • Klaas

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Jij weet nog niet hoeveel de vergoeding voor bloembollen is?

 • Frits

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Johan ... was is 125K per hectare?

  reageer
 • Johan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  125k met de k van kilo, oftewel 125.000 euro per hectare. Of dat overal zo is valt te betwisten maar zeker wel tussen de 100.000 en 125.000. Daar moet je bovendien belasting over betalen (grond is een productiemiddel en vermogen) dus om aan al je verplichtingen (bank, belasting, burgerwensen) te voldoen moet je als boer bijna wel altijd voor datgene kiezen wat snel geld oplevert. En ja dat kan anders maar als burgers/klanten dan kiezen voor goedkopere producten uit het buitenland en je krijgt bovendien ook om de zoveel jaar te maken met een slechte oogst of de macht van uitpersende supermarkten (vertegenwoordigd in slechts een handjevol inkoopcooperaties, vaak eigendom van de bekende supermarkten) dan moet je af en toe topjaren draaien om die slechte jaren te overleven. En dat kan vaak niet door heel leuk te telen, kweken, verzorgen van je gewassen en dieren. En ja er zijn er altijd een aantal die het lukt maar er zijn nog altijd tienduizenden boeren gestopt die het niet lukte of waarvan de kinderen/kleinkinderen het niet zagen zitten. En ter informatie. Ik ben geen boer, heb nog geen vierkante centimeter grond in mijn bezit noch via een bank.

 • roelof

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  € 125.000,- per HA

 • Sjaak

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Met al die hitte en weinig hoge begroeiing bij de akkers staan de koeien momenteel liever binnen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boer Jansen

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Over het algemeen hebben beweiders een hoger gezinsinkomen dan opstallers, dus hup: de koeien naar buiten! Weidegang heeft een positieve invloed op klauw-, been- en uiergezondheid. Dit omdat de infectiedruk in de wei een stuk lager is dan in een stal. Ook heeft de koe meer kans om natuurlijk gedrag te vertonen. Dit alles is goed voor het dierenwelzijn: Als de koe zich goed voelt zal dit ten voordele zijn van de melkgift.

  reageer
 • Johan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  De grond in Flevoland is de beste van de wereld en met 125k per hectare kun je als veehouder niet anders dan een deel van je land verhuren aan telers met gewassen met een gezond rendement zoals tulpen en pootaardappelen. Dit is voor veel veehouders een vast inkomstenbron. De rest van de grond moet wel voldoende voedsel opbrengen voor het vee en dat gaat niet met weidegang!

  reageer
 • Nuchter

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @ Jan, het kan aan mij liggen maar op vlees staat een beterleven keurmerk dat aan geeft wat voor leven het dier heeft gehad. Het lijkt mij heel simpel om op zuivel ook zoiets aan te geven. Geen, 1, 2 of 3 sterren.

 • Nuchter

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @johan. Het gewas kan ook niet uit. Bijna 40% van alle geproduceerde gewassen in Nederland wordt doorgedraaid. Een groot deel van de melkveehouders hebben willens en wetens de veestapel uitgebreidt toen de melkquota werden afgeschaft, met dollar tekens in de ogen. Niemand dacht aan de mest die die extra koeien uitscheiden. Gevolg is dat de grote veeboeren de kleine de nek omdraaien en de koeien alleen nog maar gezien worden als economisch product zonder op het dierenwelzijn te letten. Of gaan we straks net als met de grote grazers in de OVP de te grote veestapel afschieten?

 • Jan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @nuchter ja een keurmerk. En dat de supermarkten hun melk dan ook uit Argentinië e.d. Gaan halen.. net als het vlees

 • Johan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @nuchter, en dat ga jij en de rest van Nederland betalen? Inclusief alle afschrijvingen om machines, schuren, land, dieren en alle investeringen? Of zou het weer gaan zoals gewoonlijk... Iedereen heeft een mening maar als we in de supermarkt staan... kiezen we toch voor dat buitenlandse spul waar zoveel mee gebeurd is waarvoor je hier in de gevangenis zou zijn gekomen en nooit meer boer kon zijn en houden we het op internet en op social media bij het maar weer de schuld geven aan boeren?

 • Nuchter

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Je bedoeld economische winst is belangrijker dan de gezondheid van de koeien. Of te wel: het verhuren aan gewas telers brengt meer op dan weidegrond. Lijkt me duidelijk dat er een kwaliteits keurmerk op melk komt, net zoals op vlees, die duidelijkheid geeft over het dieren welzijn.

 • Johan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Paul De grond in Flevoland is eigenlijk bijjna allemaal klei. In Noord-Holland is dit veel minder het geval, waardoor daar minder van bepaalde gewassen wordt geteeld die de grondprijs hoger maken. Weidegang is misschien leuker om te zien maar dat moet wel betaald worden en in Flevoland loont het dus niet om de koeien een beetje rond te laten lopen als je op hetzelfde oppervlak met machines meer bijv. gras kan telen om de dieren te voeren. Laat je de koeien binnen, regel jij als boer dat de dieren voer voor zich hebben op vaste tijden, dan kun je op je dure grond meer andere dingen doen zoals gewassen telen die meer opbrengen, voor als de melkprijs weer eens onderuit gaat of natuurclubs en de regering weer met plannen komen voor aanpassingen terwijl ze je nooit de tijd geven de al gedane aanpassingen realistisch af te schrijven. Het zou misschien anders kunnen maar dan moet je haast op een communistische wijze (hoi GroenLinks) de hele economie anders in gaan richten, of je moet gewoon eens de tijd nemen en boeren ook realistische afschrijvingsperiodes gunnen.

 • paul

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Kan je dan uitleggen dat het in Noord Holland anders is ? waarom wordt daar minder gewas geteeld?. Want ook daar vind je gewas dus het kan blijkbaar wel. ?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert