Ministerie beperkt bestemmingen Lelystad Airport

LELYSTAD • Ma 16 juli 2018 | 18:14 • Maandag 16 juli 2018 | 18:14

Als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn zin krijgt in Brussel, mogen bepaalde luchthavens straks niet aangedaan worden vanaf Lelystad Airport. Dat is een gevolg van de regeling die het ministerie heeft opgesteld, om er voor te zorgen dat op Lelystad Airport echt alleen vluchten plaatsvinden die nu nog vanaf Schiphol vertrekken.

Het ministerie wil dat er op Schiphol meer ruimte ontstaat voor transfervluchten. Passagiers vanuit allerlei Europese bestemmingen stappen op Schiphol over naar een intercontinentale bestemming, of andersom. Dit type vluchten is economisch gezien van groot belang, zo wordt aangegeven.

De Amsterdamse luchthaven is één van de belangrijkste ‘hubs’ van Europa. Om meer ruimte voor deze transfervluchten te creëren moeten andere vluchten naar Lelystad Airport verhuizen.

Niet vliegen op grote luchthavens


Alleen vluchten naar luchthavens met gemiddeld minder dan 10 procent aan overstappers komen in aanmerking voor verplaatsing naar de Flevolandse luchthaven. Bestemmingen waar méér dan 10 procent aan overstappers zijn, mogen niet vanaf Lelystad worden bediend.

Op deze lijst staan onder andere luchthavens in Barcelona, Bologna, Budapest, Dublin, Rome, Oslo, Londen, Lissabon en Madrid.

In het geval van steden met meerdere luchthavens pakt het zo uit dat vanaf Lelystad alleen op kleinere luchthavens gevolgen mag worden. Zo is vliegen op London Heathrow en London City niet toegestaan, maar vluchten op Gatwick en Luton wel. In het geval van Berlijn mag er niet worden gevlogen op Tegel, maar wel op Schönefeld.

Géén zelfstandige groei


Het ministerie wil absoluut niet dat er op Lelystad Airport zelfstandige groei gaat plaatsvinden, zoals bij Eindhoven Airport wel is gebeurd. Het vliegveld in Flevoland is alleen bedoeld om de druk op Schiphol te verlichten. De vrijgekomen ruimte op Schiphol moet vervolgens worden gebruikt voor transfervluchten.

De verkeersverdeelregel waarin alle voorwaarden zijn opgenomen moet nu worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Die verwacht daar ongeveer een half jaar voor nodig te hebben.

Naar welke grote luchthavens wordt niet gevlogen vanuit Lelystad?


Welke bestemmingen zijn wél toegestaan vanaf Lelystad Airport?


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel