Vliegtuigcrash Convair van binnenuit gefilmd

LELYSTAD • Wo 18 juli 2018 | 0:01 • Woensdag 18 juli 2018 | 0:01

Op YouTube zijn opmerkelijke beelden verschenen van de crash van het historische vliegtuig Convair 340 op 10 juli in Zuid-Afrika. Een inzittende heeft het neerstorten van binnenuit gefilmd. Het is niet bekend wie dat is. Het toestel is eigendom van het Aviodrome in Lelystad. De filmer zit links in het toestel vlak achter de motor. Op de beelden is te zien dat er rook en later ook vlammen uit de motor komen.

In eerste instantie reageren de inzittenden rustig op de gebeurtenissen. Aan boord is wel duidelijk dat de situatie ernstig is: "We have to go back to the runway, this is gonna be very bad", zegt iemand die oppert terug te keren naar de landingsbaan. 


Intussen zijn grote steekvlammen te zien die uit de motor komen. Vlak voor het neerstorten roept de man die de camera bedient nog iets. Het is niet duidelijk verstaanbaar. Daarna gaat het beeld naar zwart. De camera loopt nog wel. Na de crash roepen meerdere mensen op het toestel meteen te verlaten.


Onderzoek loopt nog


De Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit laat aan Omroep Flevoland weten nog druk bezig te zijn met het onderzoek. De woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de resultaten te verwachten zijn. De video die gemaakt is vanuit het toestel is bij de autoriteiten bekend en zit in het dossier. Volgens de woordvoerder is dit zeker waardevolle informatie.  

Een Zuid-Afrikaan had het vliegtuig geschonken aan Aviodrome. Het plan was de Convair in etappes naar Lelystad te laten vliegen. Bij het ongeval in Pretoria kwam één inzittende om het leven. Meerdere mensen raakten gewond. Drie medewerkers van Aviodrome die met de testvlucht meegingen raakten lichtgewond. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel