Eis: 10 jaar cel voor voorbereiden liquidatie

ALMERE • Wo 18 juli 2018 | 21:50 • Woensdag 18 juli 2018 | 21:50

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 10 jaar celstraf geëist tegen een Almeerder voor het voorbereiden van de liquidatie op Mustafa El J. in de Almeerse Literatuurwijk. Een Amsterdammer hoorde dezelfde straf eisen. Volgens het OM zijn er in totaal 4 verdachten betrokken bij de zaak.

De politie kwam de verdachten op het spoor, omdat er afluisterapparatuur was geplaatst in één van hun auto's. De rechercheurs vermoedden dat de eigenaar, Quincy S., een valse identiteit gebruikte en beschikte over vals geld. Uit de opnames bleek dat de man samen met een aantal anderen een liquidatie aan het beramen was.

Het viertal sprak openlijk over hun plannen. De politie kon zo de feitelijke liquidatie voorkomen. Het OM vermoedt dat de liquidatie onderdeel was van de Amsterdamse drugsoorlog. 

Voorbereiding


Tijdens de zitting werd duidelijk dat de verdachten binnen een maand tijd veertien keer door de straat van het beoogde slachtoffer hadden gereden. Het viertal reed rond in een bestelbus met valse kentekenplaten. Ook waren zij in het bezit van een een gestolen BMW, die bedoeld was als vluchtauto na de liquidatie.  

Op 1 juni vorig jaar werden de verdachten op weg naar hun doelwit in deze auto in Almere aangehouden. Daarbij werd onder meer een geladen vuurwapen en donkere kleding aangetroffen. 

Overige verdachten


De overige twee verdachten, Alida R. uit Almere en haar toenmalige vriend Quincy S., komen later deze week aan bod in de zaak. De advocaten van de vrouw hebben een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechtbank. De gesprekken op de afluistertapes zijn deels in het Surinaams. Deze moesten worden vertaald, maar volgens de vrouw klopt er niets van de vertalingen. 

De wrakingskamer komt donderdag bij elkaar, dan gaat de zaak verder. Verder is er vrijdag een tweede rechtszaak tegen Quincy S. Hij wordt ook verdacht van het doodschieten van Youssef El Kahtaoui in de De Clercqstraat in Amsterdam in mei 2015. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel