"Grote grazers houden zich goed in de hitte"

FLEVOLAND • Di 24 juli 2018 | 18:03 • Dinsdag 24 juli 2018 | 18:03

De grote grazers in de Oostvaardersplassen lijken zich weinig aan te trekken van de hitte. Dat zegt Mikal Folkertsma van Staatsbosbeheer. Ondanks temperaturen van boven de 30 graden kiezen de Konikpaarden, Heckrunderen en edelherten er zelf voor om in de volle zon op de open vlakte te blijven staan. Het schaduwrijke Kotterbos en waterplassen zoeken ze opvallend genoeg niet op.

Folkertsma heeft geen verklaring voor het gedrag van de dieren. Mogelijk geven ze de voorkeur aan een beetje wind op de open vlakte boven een plaatsje in het bos. In de Oostvaardersplassen zijn er nog voldoende goed, groen gras en kruiden beschikbaar. In het gebied is er volgens Folkertsma voldoende voedsel en water.

Waterpeil verhoogd


Het waterpeil in de Lage Vaart is maandag met tien centimeter verhoogd. Via de Kottertocht kan het water zo de Oostvaardersplassen in. Volgens gedeputeerde Harold Hofstra hebben de provincie en Waterschap Zuiderzeeland dat maandag uit voorzorg gedaan, na signalen dat het peil in sommige poeltjes te laag kwam te staan.

Hofstra ziet de komende twee weken geen problemen aan komen. Indien nodig wordt er water uit het IJssel- en Markermeer ingelaten, zodat de Oostvaardersplassen nooit droog komen te staan.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel