'Heckrunderen moeten direct worden bijgevoerd'

FLEVOLAND • Zo 29 juli 2018 | 17:17 • Zondag 29 juli 2018 | 17:17

De heckrunderen in de Oostvaardersplassen moeten direct worden bijgevoerd. Dat vindt de fractievoorzitter Wout Jansen van 50Plus in Provinciale Staten. Hij wordt daarbij gesteund door de fractie van de PVV.

Jansen zegt afgelopen vrijdag verschillende verontrustende foto's te hebben ontvangen van verhongerde runderen in het natuurgebied. Hij heeft daarom gedeputeerde Harold Hofstra verzocht om Staatsbosbeheer de opdracht te geven de dieren direct bij te laten voeren. 

'Niets aan de hand'
Staatstbosbeer laat weten dat er nog genoeg voedsel is voor de dieren. Volgens woordvoerder Joke Bijl is er niets aan de hand. De runderen zien er volgens haar nog schraal uit, omdat het bij hen langer duurt voor het herstel na de winter zichtbaar wordt. Dat zou zeker gelden voor voor runderen die hun kalveren nog moeten zogen. De dieren bouwen namelijk eerst het vet rond de organen opnieuw op. Daarna wordt het vet in de rest van hun lichaam aangedikt.

Nog steeds niet gerustgesteld
Jansen heeft geen contact gehad met Staatsbosbeheer over de situatie. Dat vindt hij niet zijn taak. Ook vorige week meldde Staatsbosbeheer dat er nog genoeg voedsel en water voor de dieren in het gebied is. Maar na het zien van de foto's, stelde dat Jansen niet gerust.

Als er niet snel een reactie komt, overweegt de fractievoorzitter een interpellatiedebat aan te vragen. 'Op dit moment exploderen de sociale media over dit onderwerp. Dat moet Hofstra ook zien, dus ik hoop snel een reactie te krijgen anders moet ik mijn plan doorvoeren,' aldus Jansen.

Foto via Wout Jansen van 50Plus


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel