'Nieuw woningbouwbeleid interessant, maar niet 't ei van Columbus'

LELYSTAD • Ma 30 juli 2018 | 8:22 • Maandag 30 juli 2018 | 8:22

Het plan van de gemeente Lelystad om bij de bouw van woningen de openbare inschrijving over te slaan is een interessant experiment, maar voorzichtigheid is geboden. Dat zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft. Hij reageert bij BNR op het idee waarmee Lelystad er voor wil zorgen dat er sneller nieuwe woningen gebouwd worden. 

Vaste partners


Lelystad wil gaan werken met een poule aan vaste partners en bouwbedrijven. Op dit moment is het nog zo dat er voor elke woningbouwontwikkeling gewerkt wordt op basis van een openbare inschrijving. Dan gaan alle geïnteresseerden 'rekenen en tekenen', terwijl er maar één partij daadwerkelijk kan gaan bouwen. "Dit past niet meer bij de actuele situatie in de woningmarkt", benadrukt de gemeente in een brief aan vastgoedondernemers.

Volgens hoogleraar Boelhouwer zijn de Lelystadse plannen uniek. Hij kent nog geen andere gemeenten die al op deze manier werken. Het overslaan van de selectieprocedure zal zeker een aantal maanden schelen zegt Boelhouwer, al betwijfelt hij of het ‘t ei van Columbus is. 

‘Gebrek aan heipalen en kozijnen’


Een groot probleem in de bouw op dit moment is het tekort aan materialen en personeel. "Soms is het gewoon een half jaar wachten op heipalen of kozijnen", zegt Boelhouwer. Dat probleem wordt niet opgelost door te gaan werken met een vaste poule aan bouwers. 

"Je moet je afvragen of je altijd de beste prijs-kwaliteitsverhouding gaat krijgen als je dit op grote schaal gaat hanteren", besluit Boelhouwer. Hoewel hij de plannen een interessant experiment noemt adviseert hij de gemeente Lelystad om voorzichtig te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel