Bijna 2000 vlinders geteld in Kuinderbos

NOORDOOSTPOLDER • Zo 5 augustus 2018 | 17:12 • Zondag 5 augustus 2018 | 17:12

In het Kuinderbos bij Bant zijn zondagmiddag voor het derde opeenvolgende jaar vlinders geteld. Ruim vijftig vrijwilligers telden bij elkaar 1646 vlinders van 18 verschillende soorten. Het klein koolwitje vloog het vaakst voorbij; deze vlinder werd 742 keer geturfd.  

De teldag vond plaats in het kader van de landelijke tuinvlindertelling. Het idee om ook in het bos te gaan tellen, is een initatief van boswachter Harco Bergman en de Vlinderstichting. 

Bergman heeft als doel om van het Kuinderbos de grootste wilde vlindertuin van Nederland te maken. Daarom probeert hij zoveel mogelijk verschillende vlinders naar het gebied te lokken: "Ik ben een beheerder die van mozaïekbeheer houdt. Dus niet alles hetzelfde; bosranden open maken, zodat juist weer kruiden omhoog kunnen komen. En gefaseerd maaien, niet alles tegelijk. Dat is iets waar veel insecten van houden. En die hebben het al zo zwaar dus ik vind dat we als natuurbeheerders in Nederland ons beste beentje voort moeten zetten", aldus Bergman. 

Het is de derde keer dat de telling in het Kuinderbos wordt gehouden. Vorig jaar werden er 1660 vlinders geteld, van 21 verschillende soorten. Het bruin zandoogje vloog toen het vaakst voorbij.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel