Indië-herdenking wil er voor heel Flevoland zijn

ALMERE • Wo 15 augustus 2018 | 19:58 • Woensdag 15 augustus 2018 | 19:58

De Indië-herdenking in Almere moet voortaan dé herdenking in Flevoland worden. Dat hoopt de organisatie van de bijeenkomst, die woensdag voor het eerst in onze provincie werd gehouden.

Ruim zeventig Almeerders van vooral Indische afkomst woonden bij het Indië-monument in het Bos der Onverzettelijken de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 bij. 

Initiatiefnemer Eric Bodar is jarenlang nauw betrokken geweest bij de herdenking in 't Gooi, maar hij vindt dat zijn woonplaats Almere ook zo'n bijeenkomst verdient. In de stad woont een omvangrijke Indische gemeenschap, waarvan veel ouderen wonen in het tehuis Rumah Melati. Een aantal bewoners was woensdag bij de herdenking. 

Kinderen en kleinkinderen willen herdenken


Bodar erkent dat het 73 jaar na de oorlog wel laat is. De eerste generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt heeft jarenlang gezwegen over de verschrikkingen in de Jappenkampen en onafhankelijkheidsstrijd tot 1949. Bij hun kinderen en kleinkinderen is er juist behoefte om de herinnering levend te houden.

Volgend jaar uitgebreider


Bodar en mede-initiatiefnemer Ton Timmer willen de herdenking volgend jaar uitbreiden met ondersteuning van een koor. Ze hopen dat er dan ook bezoekers komen uit andere plaatsen in Flevoland, waar geen herdenking is.  
Ook zouden ze het op prijs stellen dat er dan ook vertegenwoordigers van de provincie en gemeenten aanwezig zijn, al erkent Bodar dat dit vanwege de vakantie lastig is.

  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel