Weerwind in de bres voor gevangenis

ALMERE • Di 4 september 2018 | 13:51 • Dinsdag 4 september 2018 | 13:51

Burgemeester Franc Weerwind van Almere heeft dinsdagmiddag een petitie overhandigd aan de Kamerleden die zich bezighouden met Justitie en Veiligheid. De petitie vraagt de Kamer om sluiting van de gevangenis in Almere te heroverwegen. Weerwind was samen met onder anderen gedeputeerde Jan-Nico Appelman en Almeerse fractievoorzitters naar Den Haag gereisd voor de overhandiging.

Volgens de Flevolandse delegatie worden er op dit moment al onomkeerbare stappen richting sluiting gezet, terwijl de Tweede Kamer zijn zegje nog niet heeft kunnen doen. Zo zijn de voorbereidingen gaande om in oktober de eerste gedetineerden en personeelsleden over te plaatsen.

'Sluiten niet volgens de afspraken'
Weerwind wees de Kamerleden erop dat Almere in 2013 duidelijke afspraken met het Rijk heeft gemaakt over de groeiopgave en de bijbehorende ontwikkeling van voorzieningen en werkgelegenheid. Sluiting van de penitentiaire inrichting is niet in lijn met die afspraken, vindt de burgemeester.
Gedeputeerde Appelman zei zich overvallen te voelen door de aankondiging

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming maakte zijn voornemen om de penitentiaire inrichting te sluiten in juni bekend. Hij praat er donderdag met de vaste Kamercommissie over. De minister zegt dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat personeel wordt overgeplaatst. De eerste gedetineerden moeten volgende maand worden overgeplaatst. Naast de gevangenis van Almere wil Dekker ook die van Zoetermeer, Zeist en Zwaag sluiten, omdat er veel cellen leegstaan.

Regeringspartijen niet tegen sluiting
Sluiting van de PI's staat in het regeerakkoord. De regeringspartijen lieten dinsdag weten niet tegen de sluiting te zijn. VVD-Kamerlid Foort van Oosten stelt dat er veel te veel cellen zijn. Het geld kan beter besteed worden aan andere zaken die Nederland veilig maken.
Ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt dat er vele miljoenen nodig zijn om andere veiligheidsproblemen aan te pakken. Zij kan niet uitleggen dat dit geld nu in leegstaande cellen wordt gestoken. Ook de ChristenUnie liet doorschemeren met de sluiting te kunnen instemmen, al heeft Stieneke van der Graaf nog wel enkele vragen over de uitwerking.
Oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden de voorgenomen sluiting slecht onderbouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel