Burgemeester Weerwind onderbreekt vakantie vanwege vele geweld

ALMERE • Wo 15 augustus 2018 | 14:13 • Woensdag 15 augustus 2018 | 14:13

Burgemeester Franc Weerwind van Almere heeft zijn vakantie onderbroken vanwege de vele geweldsincidenten in de stad. Sinds zaterdag waren er 3 steekincidenten, 1 schietpartij en 1 gewelddadige overval

Weerwind wilde weten of er een verband tussen de verschillende zaken bestaat zodat het geweld gericht kan worden aangepakt. Hij heeft daarover nauw contact gehad met de politie en het Openbaar Ministerie.

Uit dat overleg is gebleken dat het opzichzelfstaande incidenten zijn, die verspreid over de hele gemeente plaatsvinden. Er bestaat geen verband of duidelijke oorzaak voor de incidenten van de afgelopen dagen. Hierdoor is het lastig het probleem gericht aan te pakken en het geweld terug te dringen, zo zegt Weerwind.

'Grip op situatie niet kwijt'


Hij bestrijdt de suggestie van de PVV dat hij de grip op de situatie kwijt is. Volgens de burgemeester wordt hij continu door de politie op de hoogte gehouden. Aan de buurten waar het geweld zich voordoet, wordt extra aandacht besteed om nieuwe onrust te voorkomen. Daarnaast zet de politie fors in op de opsporing van daders.

Franc Weerwind benadrukt daarbij het belang van getuigen en slachtoffers. Volgens hem willen getuigen en slachtoffers opvallend vaak géén verklaring afleggen en dat bemoeilijkt het aanhouden van verdachten. De burgemeester hoopt dat daar verandering in komt.

Geen extra raadsvergadering


De PVV overwoog om een extra raadsvergadering aan te vragen vanwege de vele incidenten, maar de partij vindt dat na de reactie van de burgemeester niet meer nodig. 

Geen explosieve stijging 


Uit de cijfers van de politie blijkt dat in de eerste zes maanden van dit jaar geen explosieve stijging is van het aantal zware geweldsincidenten in Almere. Ook in vergelijking met voorgaande jaren is er tot nu toe geen stijgende trend te zien. 

Binnen de noemer 'zware geweldsincidenten' vallen twee categorieën, namelijk moord/doodslag en openlijk geweld tegen personen. Steekpartijen en schietincidenten worden binnen deze categorieën opgenomen.

In de categorie moord/doodslag vallen onder meer de schietincidenten. Ook vallen steekpartijen, waarbij iemand zwaargewond is geraakt, hieronder. 
 

Onder de categorie openlijk geweld tegen personen vallen de overige steekpartijen, maar ook zware mishandelingen. Deze cijfers gaan dus niet alleen over steekpartijen. 
 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel