Jorritsma: "Ik wil er niet voor betaald krijgen"

ALMERE • Di 4 september 2018 | 20:57 • Dinsdag 4 september 2018 | 20:57

Haar Nederlandse en internationale netwerk inzetten om van de Floriade een groot succes te maken. Dat is wat Annemarie Jorritsma wil doen in haar nieuwe rol als commissaris-generaal voor het evenement. Een functie die ze uitvoert op vrijwillige basis en waarvan de precieze invulling nog vorm moet krijgen.

"Ik moet bekennen dat ik er ook niet direct een beeld bij had," zegt Jorritsma met een lach als ze over haar nieuwe functie spreekt. De oud-burgemeester van Almere is door de gemeente gevraagd voor het werk.

De focus van Jorritsma zal vooral gericht zijn op het binnenhalen van buitenlandse inzendingen. Het is de bedoeling dat internationale steden gaan exposeren op het Floriadeterrein. "Ik hoop dat ik nog een beetje gebruik kan maken van het internationale netwerk dat ik heb opgebouwd toen ik nog burgemeester was omdat ik voorzitter was van de Europese club van gemeenten."

Vrijwilligerswerk
Het gaat om parttime-werk dat Jorritsma zal uitvoeren naast al haar andere functies. Zo is ze ook voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. "Ik wil er niet voor betaald krijgen. Dat had ik kunnen eisen, maar we gaan het gewoon netjes als vrijwilligerswerk doen. Ik wil er niet beter van worden." Gemaakte onkosten worden wel vergoed.

Achter de schermen
Jorritsma zal haar werkzaamheden voornamelijk achter de schermen uitvoeren. "Je zult begrijpen dat ik er natuurlijk ook met burgemeester Weerwind over gesproken heb. Want ik wil hem bepaald niet voor de voeten gaan lopen. Ik wil aanvullend op wat er allemaal al gebeurt een kleine bijdrage leveren."

Rijksbijdrage
Het ministerie van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit heeft Jorritsma benoemd tot commissaris-generaal. Zo’n functie is een vereiste voor het evenement omdat de Floriade is aangewezen als officiële wereldtuinbouwtentoonstelling.

Hoewel ze in opdracht van het ministerie werkt, richt een deel van Jorritsma’s werk zich ook op het loskrijgen van geld bij datzelfde ministerie. Het Rijk heeft een financiële bijdrage aan de Floriade beloofd, maar dat is tot nu toe nog niet definitief vastgelegd. Daar maakt de gemeente Almere zich al enige tijd zorgen over.

"Daar ga ik mij zeker mee bemoeien," zegt Jorritsma. "Dat is nog steeds niet helemaal rond, en dat moet wel gebeuren. Ik moet nog een gesprek voeren met de minister. En u zult begrijpen dat dit daar ook op de agenda zal staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel