Gedeputeerde neemt zorgen over afschot grazers niet weg

FLEVOLAND • Wo 5 september 2018 | 21:30 • Woensdag 5 september 2018 | 21:30

De Flevolandse gedeputeerde Harold Hofstra wil niet ingaan op beweringen van de Partij voor de Dieren dat vanaf woensdag wordt begonnen met het afschieten van herten en paarden in de Oostvaardersplassen. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een vergadering van de provinciale commissie Duurzaamheid.

Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft uit meerdere bronnen gehoord dat het college van Gedeputeerde Staten komende week besluit over afschot. Staatsbosbeheer zou per 12 september opdracht krijgen om edelherten en konikpaarden af te schieten. Vermindering van het aantal grote grazers is nodig omdat er nu te veel in de Oostvaardersplassen rondlopen, zo concludeerde dit voorjaar de commissie Van Geel.

Provinciale Staten besloten in juli het advies over te nemen en het aantal herten met 980 en aantal paarden met 180 te verminderen. Een deel van de Staten is fel tegen afschot. Volgens de PvdD, de PvdA en GroenLinks is afschieten in strijd met de regels rond dierenbescherming en natuurbeheer.

Geen onomkeerbare besluiten
Als het klopt wat Vestering beweert, dan negeert Gedeputeerde Hofstra een motie van Provinciale Staten van 11 juli, zo vinden GroenLinks, 50Plus en de PVV. Daarin is Gedeputeerde Staten opgedragen geen onomkeerbare besluiten te nemen over afschot, voordat Provinciale Staten hierover hebben besloten. Pas 26 september staat het onderwerp weer op de agenda van de statencommissie.

Verder wordt bezwaarmakers de mogelijkheid ontnomen om een voorgenomen besluit aan te vechten als het afschieten in de praktijk al gaande is, stelt Vestering.

Hofstra kan niets zeggen
ChristenUnie-gedeputeerde Hofstra kan en wil niet zeggen of er volgende week tot afschot wordt besloten. Zo'n besluit moet door het gehele college van GS worden genomen en hij weet niet of dat dinsdag tijdens het wekelijkse GS-beraad al gebeurt. Mogelijk wordt een besluit later genomen.

Hofstra erkent dat hij veel onrust zou wegnemen als hij de bewering van de Partij voor de Dieren ontkent, maar hij vindt dat het niet aan hem is om op geruchten in te gaan die de partij hoort.

Drie adviezen
Hofstra zei tijdens de vergadering dat het college nog studeert op drie aanvullende adviezen over afschot van professor Tom Stout van de Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de Raad van Dierenaangelegenheden. Die adviezen worden op 26 september besproken in een volgende commissievergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel