Staten nog niet overtuigd van Windplan Groen

FLEVOLAND • Wo 5 september 2018 | 22:43 • Woensdag 5 september 2018 | 22:43

Diverse fracties in Provinciale Staten zijn nog niet overtuigd dat de voorkeursvariant voor het nieuwe Windplan Groen ook de beste variant is voor het gebied in zuidelijk en oostelijk Flevoland. Dat bleek woensdag tijdens de commissie Duurzaamheid.

Windplan Groen strekt zich uit van Ketelhaven tot aan de Pijlstaartweg bij Zeewolde. In het gebied worden 98 bestaande molens vervangen door 109 grotere. Bijna tachtig molens krijgen een ashoogte hoger dan 120 meter.

In totaal 39 molens zijn nog te nieuw om nu al te worden gesloopt. Deze blijven mogelijk nog tien jaar staan. Dit zogenoemde dubbeldraaien van nieuwe en oude molens vinden enkele fracties ongewenst. Tien jaar is het dubbele van de termijn in het eerder vastgestelde Regioplan Windenergie.

Lelystad Airport
Vanwege de nabijheid van Lelystad Airport en de toekomstige vliegroutes zijn molens rond de luchthaven in hoogte beperkt. Dat treft de locaties Meeuwentocht en Pijlstaartweg. Gedeputeerde Jop Fackeldey gaf aan dat de provincie de laatste maanden flinke druk op de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat heeft uitgeoefend om duidelijkheid te krijgen over de exacte hoogte van de molens. Hierover wordt al ruim een jaar gesproken.

Fackeldey beaamt dat de voorkeursvariant een compromis is, maar dat is volgens hem goed verdedigbaar. Zonder afwijking van de regels en extra locaties bij de Ansjovistocht, Zeebiestocht en Hondtocht Noord is Windplan Groen niet rendabel te krijgen. Voor de doelstelling om meer windenergie op te wekken is het park noodzakelijk.

Ketelhaven
De initiatiefnemer Windkoepel Groen is bereid tegemoet te komen aan bezwaren van omwonenden door een molen bij Ketelhaven weg te halen. Daardoor komt de dichtstbijzijnde molen met een tiphoogte tot 249 meter op 1500 meter van Ketelhaven. Omwonenden zeggen dat ze ook dan niet gerust zijn over de geluidsoverlast en de slagschaduw van de enorme wieken. Dat laatste is overigens volgens de Windkoepel uitgesloten. Provinciale Staten hopen dat Ketelhaven en de Windkoepel er uit komen en dat bewoners van het buurtschap willen meedoen aan het windpark.

Provinciale Staten besluiten op 19 september over de voorkeursvariant. Na toetsing van het plan door de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) kan het Rijk een voorontwerp maken, waarop inspraak mogelijk is. Op z'n vroegst eind 2019 wordt begonnen met de aanbesteding van het windpark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (15)

 • Mirjam

    Do 20 september 2018 Donderdag 20 september 2018

  De óverheid moet zich eens realiseren dat ons kleine landje met 17 miljoen inwoners en dat ook nog eens toeneemt naar 20 miljoen mensen, té klein is voor sommige ambities waaronder al die windmolens, zonnepaneelparken én groei van Schiphol als overstapluchthaven en opening van Lelystad-Airport als 'vakantieluchthaven. Er blijft zo geen mooie horizon en stiltegebied meer over om te kunnen recreëren en tot rust te kunnen komen.

  reageer
 • Kees Bakker

    Di 18 september 2018 Dinsdag 18 september 2018

  Dit is toch een merkwaardige democratie in dit land!
  Provinciale staten besluiten morgen op 19 september over de voorkeursvariant en de gemeente Dronten, wiens burgers de uiterst vervelende en ongezonde consequenties moeten dragen, nemen een besluit op 28 september???
  Je zou toch verwachten dat eerst Dronten zijn burgers hoort vervolgens een besluit neemt en daarna de provincie? Kan iemand mij helpen met de logica??

  reageer
 • MvV

    Zo 16 september 2018 Zondag 16 september 2018

  Het Rijk hanteert een schadevergoeding voor mensen die binnen een afstand van 10 x de tiphoogte van een windmolen wonen. In dit geval 2490 meter. Dat betekent dus: woon je binnen die straal, dan heb je daadwerkelijk schade!
  Je mag blijkbaar in Nederland iemand expres schade toebrengen, als je maar een vergoeding betaalt. Dit wordt de rekensom: - Goed Milieu: belangrijk, -mooie Winst en gehaalde Doelstelling: gegund, -Mijn gezondheid: onbetaalbaar

  reageer
 • Marinus Brooshooft

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Het plan een groot aantal gigantische windturbines in de naaste omgeving van Ketelhaven te plaatsen zal een - wetenschappelijk aantoonbare – schade: de gezondheid van de bewoners van Ketelhaven e.o. omwonenden (geluid/ruis, slagschaduw, draaiende rotorwieken), naast aantasting van het milieu (zicht/landschapsverontreiniging) en sociale & economische schade ten gevolge van waardevermindering resp onverkoopbaarheid van de woonhuizen binnen Ketelhaven e.o.. Kortom: in alle opzichten een slecht plan dat de belangen van de bewoners van Ketelhaven e.o. grote hinder & schade zal opleveren.

  reageer
 • Ingrid Prent

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Onbegrijpelijk en onnodig dat men voornemens is de windmolens zo dichtbij Ketelhaven te plaatsen. Laten we toekomstige problemen met slagschaduw, geluid én gezondheid voorkomen en de molens op een afstand van 2450 meter van Ketelhaven plaatsen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Margriet Evers

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  Laten we hopen dat de provincie naast het wegen van het belang van 'samen van het gas af' niet een nieuw probleem introduceert van zieke burgers vanwege de geluidsoverlast. Wetenschappelijk artikel in tijdschrift Medisch Contact geeft de risico's voor ons burgers in heldere taal weer. Waarom de allerhoogste turbines? Waarom plaatsing net binnen de norm van Nederland: terwijl we geen ervaring met deze hoogte van windturbine. Opeens denken we weer klein en worden maatstaven zoals in Zuid Duitsland niet eens overwogen. Eerder gemaakte afspraken en voorwaarden worden 'elastisch" behandeld. Wat denken we weer klein als het om de centen gaat..We wensen de bestuurders een humane blik toe.

  reageer
 • Pieter

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  Jammer, noordelijk van Dronten was het beeld nog redelijk onvervuild door windmolens.
  Maar ook daaraan komt blijkbaar een eind.

  Ketelhaven was nog een stukje polder met rust, ruimte en mooie uitzichten.
  Helemaal onverteerbaar dat er een mega hoge molen op 900 meter afstand van Ketelhaven wordt geplaatst. Hoe zit dat met geluid en slagschaduwen?

  Het beeld van onze fraaie polder is volledig verziekt door die lelijke staken.
  Er zijn fraaiere alternatieven, zoals zonnepanelen op de daken.

  reageer
 • HG

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  Als windplan groen de business case rendabel moet krijgen door af te wijken van het regioplan die 2 jaar geleden is vastgesteld, wat is een plan dan überhaupt nog waard. Over het regioplan is lang nagedacht, alle betrokkenen hebben daarin definitieve afspraken gemaakt, nu valt het rendement, lees: commercieel gewin, tegen en............. hup weg met het regioplan. Onacceptabel, Gemeente, laat je niet leiden door de commercie anders wordt het lijden.

  reageer
 • Albert

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  De bewoners van Ketelhaven zijn geheel niet serieus genomen.
  Er is een alternatief plan ingediend wat niet is behandeld.
  Ook komt de eerste molen op 900 meter en niet op 1500 meter.
  Om geen problemen met slagschaduw, geluid en gezondheid te krijgen moeten de molens op een afstand van 10 x de tiphoogte of te wel 2450 meter worden geplaatst.
  De politiek kan nu laten zien of zij de burgers serieus neemt.

  reageer
 • Ondernemer

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Wel bijzonder dat de politiek daar na pas achter komt hoogte beperking is al 30 jaar zo
  Politiek heeft grote blunder gemaakt met regioplan

  reageer
 • Hermannus Heuperman

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  En we vergeten het landschap. Er zijn weinig zaken zo landschapsvernietigend als windmolens. De provincie gaat voor het nog verder kapot maken van het eens zo mooie polderlandschap.

  reageer
 • Lol

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Ahw boehoe, groene stroom en iconische windmolens. Wat een nachtmerrie.

 • kees d.

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Begin eerst eens met het intrekken van de subsidie van die verrekte molens. Door die subsidie staan er steeds weer "Groene Jongens" op die denken te kunnen verdienen aan een zuchtje wind.

  reageer
 • Ikke

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Die oude molens die afgebroken moeten worden draaien al 6 jaar zonder subsidie laten staan dus. Hier verdient de roverheid nu dubbel aan, zij heffen wel energie belasting aan de consument over de geproduceerde energie,

 • Dom he

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Ik snap er helemaal niks meer van we willen met zijn allen meer groene stroom( de gaskraan gaat dicht) en dan wil men molens die nog niet afgeschreven zijn gaan slopen, dit is toch ongelofelijk dom . Ik stel voor laat alle ouwe molens staan zolang ze rendabel zijn en bouw die nieuwe dat is pas duurzaam, die oude molens staan er al kosten bijna niks meer alleen nog een beetje onderhoud en produceren met zijn allen genoeg energie voor een dorp als Zeewolde.

  reageer
 • Boels

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Zet de plannen maar even in de koelkast, zeker tot duidelijk is wat het Klimaatakkoord gaat inhouden.
  Onze Oosterburen beginnen in te zien dat zon en wind alleen maar geld kost en niet of nauwelijks bijdragen aan de CO2-vermindering.
  Ook in Australië en de VS krijgt men het verstand terug.
  Heeft men wel door dat er geen zonneparken aan de schaduwzijde van de turbines kunnen komen?

  reageer
 • Boels

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  @Wiebe:
  Als het niet voldoende of te veel waait dan leveren turbines geen elektriciteit.
  Dat betekent dat er met een andere energiedrager dan wind geproduceert moet worden.
  Dat is voornamelijk fossiel (en als de zon schijnt wat zonne-energie) met wat biomassa,
  Dat laatste komt van bosafval dat men beter kan laten liggen voor grondverrijking en wat landbouwafval.
  Druppel op een gloeiende plaat.

  "Hernieuwbaar" helpt voor geen kWh om de CO2-uitstoot te beperken.
  Zie de cijfers van het CBS; tientallen miljarden subsidie het putje in.

 • Wiebe

    Do 6 september 2018 Donderdag 6 september 2018

  Het gebruikelijke gebabbel, hier te breed daar te kort. Anti-windmolenpiepels denken in problemen in plaats van in oplossingen.

 • Boels

    Wo 5 september 2018 Woensdag 5 september 2018

  Laat de vogelbescherming niets horen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert