Staten nog niet overtuigd van Windplan Groen

FLEVOLAND • Wo 5 september 2018 | 22:43 • Woensdag 5 september 2018 | 22:43

Diverse fracties in Provinciale Staten zijn nog niet overtuigd dat de voorkeursvariant voor het nieuwe Windplan Groen ook de beste variant is voor het gebied in zuidelijk en oostelijk Flevoland. Dat bleek woensdag tijdens de commissie Duurzaamheid.

Windplan Groen strekt zich uit van Ketelhaven tot aan de Pijlstaartweg bij Zeewolde. In het gebied worden 98 bestaande molens vervangen door 109 grotere. Bijna tachtig molens krijgen een ashoogte hoger dan 120 meter.

In totaal 39 molens zijn nog te nieuw om nu al te worden gesloopt. Deze blijven mogelijk nog tien jaar staan. Dit zogenoemde dubbeldraaien van nieuwe en oude molens vinden enkele fracties ongewenst. Tien jaar is het dubbele van de termijn in het eerder vastgestelde Regioplan Windenergie.

Lelystad Airport
Vanwege de nabijheid van Lelystad Airport en de toekomstige vliegroutes zijn molens rond de luchthaven in hoogte beperkt. Dat treft de locaties Meeuwentocht en Pijlstaartweg. Gedeputeerde Jop Fackeldey gaf aan dat de provincie de laatste maanden flinke druk op de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat heeft uitgeoefend om duidelijkheid te krijgen over de exacte hoogte van de molens. Hierover wordt al ruim een jaar gesproken.

Fackeldey beaamt dat de voorkeursvariant een compromis is, maar dat is volgens hem goed verdedigbaar. Zonder afwijking van de regels en extra locaties bij de Ansjovistocht, Zeebiestocht en Hondtocht Noord is Windplan Groen niet rendabel te krijgen. Voor de doelstelling om meer windenergie op te wekken is het park noodzakelijk.

Ketelhaven
De initiatiefnemer Windkoepel Groen is bereid tegemoet te komen aan bezwaren van omwonenden door een molen bij Ketelhaven weg te halen. Daardoor komt de dichtstbijzijnde molen met een tiphoogte tot 249 meter op 1500 meter van Ketelhaven. Omwonenden zeggen dat ze ook dan niet gerust zijn over de geluidsoverlast en de slagschaduw van de enorme wieken. Dat laatste is overigens volgens de Windkoepel uitgesloten. Provinciale Staten hopen dat Ketelhaven en de Windkoepel er uit komen en dat bewoners van het buurtschap willen meedoen aan het windpark.

Provinciale Staten besluiten op 19 september over de voorkeursvariant. Na toetsing van het plan door de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) kan het Rijk een voorontwerp maken, waarop inspraak mogelijk is. Op z'n vroegst eind 2019 wordt begonnen met de aanbesteding van het windpark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel