CO2-uitstoot gemeenten gestegen

FLEVOLAND • Ma 10 september 2018 | 8:20 • Maandag 10 september 2018 | 8:20

De CO2-uitstoot door de zes gemeenten in Flevoland is in een kwart eeuw met een derde gestegen, van 5,2 naar 7,0 kilo per vierkante meter grond. Dat heeft het CBS uitgerekend.

Lelystad staat bovenaan de provinciale lijst, met 2,4 kilo per vierkante meter. Dat is nog altijd ruim onder het landelijke gemiddelde per gemeente, dat op 4,4 kilo ligt.

Gemeenten met veel zware industrie, elektriciteitscentrales of raffinaderijen hebben de meeste CO2-uitstoot. De lijst wordt aangevoerd door het Noord-Hollandse Velsen met 198 kilo. Dat komt door de hoogovens van Tata Steel en een elektriciteitscentrale. In Lelystad speelt de aanwezigheid van de Maximacentrale een belangrijke rol.

Koolstofdioxide (CO2) is het belangrijkste broeikasgas dat door menselijke activiteiten wordt geproduceerd. Het aandeel in de totale uitstoot van broeikasgassen is gestegen van 74 procent in 1990 naar 85 procent vorig jaar.

De uitstoot van de andere broeikasgassen (methaan, lachgas en F-gassen) is in diezelfde periode juist gehalveerd, waardoor de totale uitstoot van broeikasgassen toch dertien procent lager dan in 1990.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel