Regio vraagt Rijk om 25 miljoen

FLEVOLAND • Wo 12 september 2018 | 10:39 • Woensdag 12 september 2018 | 10:39

De provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder en gemeente Urk vragen het Rijk om een bijdrage van 25 miljoen euro voor onder meer de buitendijkse haven bij Urk en een Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum bij Marknesse.

De aanvraag is gedaan als onderdeel van de Regio Deal Noordelijk Flevoland om de economie te versterken. Hiermee is totaal 180 miljoen euro gemoeid, waarvan 150 miljoen bijeen wordt gebracht door overheden, bedrijven en instituten.

Buitendijkse haven Urk
Urk dreigt door diverse ontwikkelingen zijn leidende rol in de maritieme sector en visserij kwijt te raken, zo waarschuwen de provincie en Urk. Zij willen voorkomen dat bedrijven vertrekken door de sector letterlijk ruimte te bieden.

Daarom moet er een nieuwe buitendijkse servicehaven komen, maar dit plan is nog steeds niet rond. Zo werken Rijk en provincie nog aan een oplossing voor een probleem met de erfpacht voor tien hectare, die het Rijk niet uit handen wil geven. Zonder oplossing aarzelen ondernemers om te investeren in het project.

Met de nieuwste aanvraag wil de provincie "de kansen voor de doorontwikkeling van de buitendijkse haven benutten en de knelpunten die dit in de weg staan oplossen", aldus gedeputeerde Jan Nico Appelman.

Tot het project Maritieme Cluster Urk horen ook projecten voor vernieuwing van de sector en scholen van nieuwe werknemers binnen de zogeheten Maritieme Kenniskamer.

Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum
Het andere project is de ontwikkeling van een nieuw Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum (MITC) in Marknesse, vlakbij de Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Het MITC moet de huidige testbaan van de RDW naast Lelystad Airport vervangen. Door de uitbreiding van de luchthaven is die locatie niet meer geschikt voor alle soorten tests die de RDW op de kombaan uitvoert. Bovendien heeft de luchthaven de locatie mogelijk op lange termijn nodig voor uitbreiding. Over verhuizing naar Marknesse wordt al jaren gesproken.

Het MITC moet de plek in Nederland worden waar nieuwe technologie op het gebied van mobiliteit en technologie wordt getest, zoals zelfrijdende auto's. De nabijheid van het NLR versterkt het project.

Net als bij het Maritieme Cluster Urk moet het MITC de regionale economie versterken en zorgen voor werkgelegenheid en scholing.

Regio Deals
Het kabinet wil regionaal gaan werken aan economische, sociale en ecologische opgaven in de regio's. Daarvoor zijn Regio Deals in het regeerakkoord opgenomen. In totaal is er 200 miljoen euro beschikbaar. Tot 1 september konden voorstellen worden ingediend. In het najaar wordt besloten welke in aanmerking komen voor uitwerking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel