Kans op sociale huurwoning gehalveerd

ALMERE • Do 13 september 2018 | 12:25 • Donderdag 13 september 2018 | 12:25

De kans dat je slaagt om een sociale huurwoning te bemachtigen in Almere is sinds 2014 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente Almere.

In 2014 had je als huurder 13 procent kans op één van de aangeboden sociale huurwoningen in Almere, nu is dat nog maar 7 procent. "Uit de evaluatie blijkt dat de vraag naar sociale huurwoningen sneller stijgt dan het aanbod", schrijft de gemeente in de evaluatie.

Verschillende politieke partijen in Almere hadden gevraagd om de evaluatie. De politici twijfelden of het systeem om de sociale huurwoningen te verdelen wel eerlijk genoeg was. Het woonruimteverdelingssysteem werd in 2015 aangepast. Vanaf dat jaar werd de helft van de beschikbare huurwoningen toegewezen op basis van inschrijvingsduur, de andere helft via loting.

Aantal woningzoekenden verdubbeld
Volgens de gemeente is vooral de toename van het aantal actief woningzoekenden en het aantal mensen dat reageert op een woningadvertentie opvallend. In 2014 waren er zo'n 8.300 actief woningzoekenden in Almere, dat zijn er nu ruim 17.000. Ook het aantal reacties per aangeboden woning is de afgelopen jaren verdubbeld. Dat terwijl het aantal ingeschreven woningzoekenden sinds 2014 wel is afgenomen.

Tekst gaat door onder grafiek

Inschrijftijd afgenomen
Het aantal jaar dat een woningzoekende in Almere moet wachten nam wel af; van 6,3 jaar naar 5,9 jaar. Dat komt vooral omdat jongeren tot 23 jaar meer woningen kregen toegewezen. Waar in 2014 slechts 5 procent van de woningen aan jongeren werd toegewezen, was dat in 2017 zo'n 10 procent. Alleen voor ouderen vanaf 55 jaar liep de wachttijd met twee jaar op.

Doelstelling gehaald
Volgens het college van burgemeester en wethouders is de doelstelling gehaald om het nieuwe woonruimteverdeelsysteem in te voeren; "Starters hebben meer kans op een sociale huurwoning en woningzoekenden zijn meer actief."

In 2019 verloopt de huidige huisvestingsverordening. Het college werkt op dit moment aan een een nieuw exemplaar. Naar verwachting worden de nieuwe plannen van het stadsbestuur eind 2018 besproken op de Politieke Markt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel