Politiek twijfelt over verdelen sociale huurhuizen

ALMERE • Di 6 maart 2018 | 12:56 • Dinsdag 6 maart 2018 | 12:56

Verschillende politieke partijen in Almere twijfelen of het systeem om de sociale huurwoningen te verdelen wel eerlijk genoeg is. De VVD, Leefbaar Almere, PVV en SP pleiten er in elk geval voor dat de loting die in het systeem is opgenomen, nog voor de zomer wordt geëvalueerd. Het onderwerp staat donderdag op de politieke markt geagendeerd. Aanleiding hiervoor zijn uitspraken van directeur Arjan Deutekom van corporatie Goede Stede.

Loting werd ingevoerd om jongeren een kans te geven


De gemeente paste een aantal jaren geleden het woonruimteverdelingssysteem aan. De helft van de beschikbare sociale huurwoningen werd vanaf 2015 toegewezen op basis van de inschrijvingsduur. De andere helft door loting. Het idee was dat op deze manier ook jongeren kans maken om snel aan een huis te komen. De wachttijd bedraagt inmiddels zo'n zeven tot acht jaar

Ook werd er een uitgebreidere urgentieregeling opgesteld, waarbij werd afgesproken dat het aantal mensen dat met voorrang een woning krijgt toegewezen maximaal zo'n dertig procent mag zijn.

Goede Stede: "systeem is toch niet zo eerlijk"


Directeur Arjan Deutekom van Goede Stede vindt het tijd om het systeem weer aan te passen. Het is volgens hem niet zo eerlijk als bij de invoering werd gedacht. "Iedere woning die wordt verloot, gaat ten koste van de gewone woningzoekende. Het voelt voor een gezin dat naar een wat grotere woning wil verhuizen en daar al heel lang op wacht en voor betaalt oneerlijk als er een huis wordt verloot aan iemand van net 18 jaar, die dus pas net staat ingeschreven." Bovendien wordt er massaal gereageerd. Op iedere woning die wordt verloot, reageren er volgens hem zo'n 600 mensen.  

"Systeem moet weer simpeler"


De verordening zou volgens Deutekom simpeler gemaakt moeten worden. "Er zitten nu wel heel veel regeltjes en uitzonderingen in." Verder zou hij de loting dus schrappen. Het lijkt hem een beter idee om specifiek voor jongeren meer woningen te bouwen en de overige sociale huurhuizen op inschrijfduur te verdelen. "Dat is een systeem dat je kan uitleggen."

Ook zou de politiek eens kunnen kijken naar de criteria voor een urgentieverklaring, zo meent hij. "Die groep is nu wel erg groot. Je kan niet iedereen urgent verklaren." Afgesproken is dat bij de verdeling van de woningen zo'n 30 procent met voorrang naar deze groep mag gaan. "Maar je ziet dat die vooral aanspraak maken op de allergoedkoopste sociale huurwoningen. Dat zijn nu net die woningen waaraan ook bij de gewone woningzoekenden veel behoefte is." Het zou wat Goede Stede betreft dan ook beter zijn als de 30 procent-regeling ook geldt voor de goedkoopste categorie sociale huurwoningen.

De VVD, Leefbaar Almere en de PVV komen met een motie om de woningbouwverordening op dit punt aan te passen. Die zou alleen van toepassing moeten zijn op de verdeling van woningen tot 635 euro per maand. Ook dit voorstel wordt donderdag op de politieke markt besproken.

Verlenen bouwvergunning mag vlotter


Hoe dan ook moeten er meer sociale huurwoningen worden gebouwd, vooral in de goedkoopste categorie rond de 410 euro per maand. Dat vinden zowel de corporaties als de gemeente. De huidige coalitie heeft met de verschillende woningcorporaties afgesproken om in de periode 2014-2018 ruim duizend sociale huurwoningen met een huur tot 710 euro per maand bij te bouwen. Goede Stede wilde er zelfs vijfhonderd meer bouwen dan was afgesproken, maar de gemeente werkt volgens Deutekom niet altijd vlot mee bij het afgeven van de benodigde vergunningen.

Ook zouden er meer bouwkavels toegewezen moeten worden. Deutekom zegt hierdoor deze periode 300 woningen minder te kunnen opleveren dan het plan was. "Het duurt erg lang. Er mag vanuit de gemeente wel weer een tandje bij", aldus Deutekom. Er werd zelfs een vergunning van rechtswege verstrekt omdat het de gemeente niet lukte om binnen de bestaande termijnen te reageren.

Overigens liet wethouder Tjeerd Herrema de gemeenteraad eerder al weten dat er inmiddels locaties zijn gevonden voor deze 300 woningen. Bovendien zou ook Goede Stede voorstellen hebben afgewezen. "We doen samen ons stinkende best het allemaal gerealiseerd te krijgen", zo zei Herrema. 

In de periode 2014 - 2017 zijn er circa duizend sociale huurwoningen bijgebouwd. Daar komen er dit jaar naar verwachting nog een paar honderd bij. De VVD is verbolgen dat het afgeven van de vergunningen niet altijd goed is verlopen. "We zijn daar erg boos over geworden. "Er zitten inmiddels meer mensen op de afdeling vergunningverlening. Maar we roepen de wethouder in een motie op ons over dit soort situaties voortaan eerder te informeren." De motie wordt onderschreven door Leefbaar Almere, SP en de PVV en wordt eveneens donderdag besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel