Stichting Wisentbos vraagt gemeenteraad om hulp bij aanpak overlast

DRONTEN • Vr 14 september 2018 | 13:23 • Vrijdag 14 september 2018 | 13:23

De maat is vol voor Stichting Participatie het Wisentbos. De overlast van dronken bezoekers en drugsdealers is zo groot, dat de stichting een brief heeft gestuurd aan alle raadsfracties van de gemeente Dronten. Ze roepen daarin op om meer en beter te controleren om de overlast te stoppen.

De overlast is er vooral 's avonds en 's nachts. Er lopen dan dronken mensen door het bos en ook wordt er volgens omwonenden drugs gedeald. Dat betekent ook gevaar voor recreanten. "Honden en kinderen lopen soms door het glas. Dat is gewoon gevaarlijk." zegt Marlies Zwanenburg, secretaris van Stichting Participatie het Wisentbos.

Boswachter Amy Zeeman van het Wisentbos treft geregeld glas aan "En ook brandplekken op bankjes en tafels. Niet alleen zonde van de spullen, maar vuur maken is ook gevaarlijk met de droogte van deze zomer."

Extra maatregelen
Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied, heeft al extra maatregelen genomen om de grote overlast tegen te gaan. Er zijn borden geplaatst en er is een extra boa aangetrokken. Ook wordt er vaker gecontroleerd. Toch houdt de overlast niet op en daarom vraagt de stichting nu om hulp van de gemeente.

Meedenken
Marlies Zwanenburg: "De brief is bedoeld om de gemeente te activeren en met Staatsbosbeheer en ons mee te denken hoe we nog beter dit probleem kunnen aanpakken."

Stichting Participatie het Wisentbos denkt zelf aan meer toezicht van de politie, het opzetten van een meldpunt voor klachten en het opzetten van een burgernetgroep en hoopt dat de gemeente daarin een rol wil spelen.

In gesprek
Boswachter Amy Zeeman geeft aan dat Staatsbosbeheer niet stilzit als het gaat om het aanpakken van het probleem: "We handhaven meer en hebben al gesprekken gevoerd met de gemeente en politie. Ook gaan we binnenkort in gesprek met jongerenwerkers om te kijken of we de jongeren die al jaren in het Wisentbos zitten iets kunnen bieden. Tussen zonsondergang en zonsopgang mag je niet in het gebied, daar handhaven we nu een stuk strenger op. Zij hebben dan het gevoel dat ze worden weggepest. Daar moeten we samen uit zien te komen."

Vragen CDA
Het CDA in Dronten heeft al vragen gesteld over de overlast in het Wisentbos en hoe die kan worden verminderd. Het wachten is nu op een antwoord van het college van burgemeester en wethouders.

Deel artikel

reacties (9)

 • Stevie

    Zo 16 september 2018 Zondag 16 september 2018

  Zwaar overtrokken reactie van iemand die haar stichting bestaansrecht probeert te geven. Misschien een keer een gesprek met de 'overlastgevers' aangaan ?

  reageer
 • Chiller

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Kom al meerdere jaren 's nachts in het bos. Maar drugs word er niet gedeald hoor hahaha.
  Ze weten niet hoe ze het moeten oplossen dus gooien ze het maar op drugshandel...

  reageer
 • Hans

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Op maandag ochtend een busje van de gemeente langs sturen lijkt mij een betere en goedkopere oplossing dan meer Boa's en handhavers er op af sturen, wat overigs het probleem alleen maar verplaatst naar een andere plek. Uit het artikel valt ook op te maken dat ze geen idee hebben wie die jongere zijn. Het zijn namelijk en hoofdzakelijk jongeren van de landbouwschool die daar in het weekend een feestje bouwen.

  reageer
 • FB

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Maar waar staan de vuilnisbakken in het Wisentbos? De gebruikers van het bos kunnen hun vuil nergens kwijt. Uiteraard zouden ze het mee terug moeten nemen en dat hoort bij de opvoeding. Maar het zou wellicht helpen om vuurveilige vuilnisbakken te plaatsen.

  reageer
 • Me

    Zo 16 september 2018 Zondag 16 september 2018

  Men kan wel de spullen vol meenemen, dus kan je toch ook de lege verpakking mee terug nemen.

 • leusink

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Ben het helemaal met u eens. Als vaste bezoeker van het bos erger ik mij al jaren aan het gebrek aan vuilnisbakken. Overal staan bankjes, maar een vuilnisbak is er niet te bekennen. Ook bij de "boom van Morren" ligt altijd veel zwefvuil. Plaats daar een "hufterproof" vuilnisbak en de rotzooi zal een stuk minder zijn. Het zijn trouwens niet alleen onze jeugdigen maar ook onze " mede- nederlanders" die er een puinzooi van maken. Alleen jammer dat " wij " roependen in de woestijn zijn, want ik kom zelden een BOA of iemand van SBB tegen. En ja, die gaan naar huis als de ellende begint. Daar kunnen zij dan weer niets aandoen.

 • Katrien

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  De handhaving van Dronten is ver te zoeken. Kijk maar eens hoeveel aanhangwagens/ caravans dagen of weken op de openbare straat staan. Daar mag handhaving ook wel meer op toezien. In de “Kijk In” staat toch dat ze maar 3 dagen op straat mogen staan. Aanpakken die handel.

  reageer
 • pieter de oude

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Conclusie: profiel van een nieuwe burgemeester ! een krachtig bestuurder,
  die geen binding heeft met het plaatselijk vriendencircuit,
  ik vrees echter het ERGSTE.

 • laat alle reacties zien
 • Andre

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  De havenweg/havenkade is ook zn vuilstort aan het worden.
  En de gemeente reiniging ruimt het iedere morgen weer op
  (lees burger betaald)
  Je zal er staan met je camper.

  reageer
 • Lexxie

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  Zijn ook niets gewend daar, hier in Almere is elk park en bos een overlastgevende locatie met drugs dealers en dronkaards met daarbij nog eens zakkenrollers.
  Gewoon niet meer heen gaan probleem opgelost.

  reageer
 • Ed

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Zo zie je maar weer Lexxie, "het kan" niet alleen in Almere. En kom eens wat vaker van je zolderkamertje af. Wat frisse lucht en contact met de echte wereld zal je goed doen.

 • Braadworst

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  Ik kom geregeld in diverse bossen in de buurt van Almere, maar heb nergens last van.

 • Hans

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  De politie in Dronten stuurt de jeugd juist 's avonds en 's nachts naar het Wisentbos. Met als reactie "In het Wisentbos is een legale plek waar je een vuurtje mag stoken" Ook fietst de politie in het weekend 's nachts meerdere malen door het bos. Uiteraard is troep achter laten niet netjes maar van de kosten wat het kost om meer politie, boa's en handhavers naar het bos te sturen kunnen ze op maandagochtend ook een busje van de gemeente sturen om de boel even op te ruimen. Begrijp mij niet verkeerd maar de jeugd moet toch ergens kunnen hangen. Beter in het bos dan in de woonwijken.

  reageer
 • Aat de J

    Za 15 september 2018 Zaterdag 15 september 2018

  Elke maandagmorgen een busje sturen om andermans rommel op te ruimen. Te zot voor woorden dat anderen rotzooi van een ander moet opruimen. Daarnaast krijgen wij, de hardwerkende nette burger de rekening omdat dan de gemeentelijke belastingen omhoog gaan. Wil je de jeugd een hangplek geven. Regel een plek met een droge zitplaats. Maak duidelijke afspraken. Als men zich niet aan de afspraken houdt zijn de gevolgen voor henzelf. Normen en waarden, daar gaat het om.

 • Pieter

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  De jeugd opvoeden geen rotzooi te maken en moedwillig flessen stukgooien is ook een idee. Flinke straffen, wekenlang de zooi van anderen opruimen plus een flinke boete.

 • pieter de oude

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  handhaven in Dronten is een groot probleem, wat het ook betreft.
  Een beetje politiek gekrakeel op donderdagavond, wat gesmoes op diverse
  sportvelden en daar blijft het bij.

  reageer
 • Aat de J

    Vr 14 september 2018 Vrijdag 14 september 2018

  Helemaal mee eens. Iedereen mag fietsen in de fiets vrije zone in het winkelcentrum suydersee. Aan de verkeerde kant fietsen op de zuid. Bellen achter het stuur en fietsers bijna aanrijden. Doorrijden na een aanrijding. Het mag en kan allemaal in Dronten. Misschien een oplossing: BOA's zij doen goed werk en door toezicht is er ook meer een veilige gevoel onder de mensen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert