"Wij gaan voor de hele rondweg in Marknesse"

MARKNESSE • Di 18 september 2018 | 23:43 • Dinsdag 18 september 2018 | 23:43

Om landbouwverkeer en vrachtwagens te weren uit het centrum van Marknesse, moet er links én rechts van het dorp een rondweg komen. Dat zegt Hans Rommens, voorzitter van Dorpsbelang Marknesse én tevens voorzitter van de klankbordgroep die zich met de rondweg bezighoudt.

Inwoners van het dorp praten al jaren over een rondweg om de verkeersveiligheid te verbeteren en geluidsoverlast tegen te gaan. Veel zwaar verkeer rijdt nu dwars door Marknesse, wat zorgt voor overlast, verkeersopstoppingen en onveilige situaties, zeggen omwonenden.

Daarom werd aan de gemeente Noordoostpolder gevraagd onderzoek te doen. Die heeft vervolgens een extern adviesbureau ingeschakeld om samen met een klankbordgroep van inwoners uit Marknesse te kijken naar de verschillende opties om het probleem aan te pakken. De resultaten hiervan werden dinsdagavond in het gemeentehuis in Emmeloord gepresenteerd. Ongeveer twintig inwoners hadden gehoor gegeven aan een oproep via dorpskrant Sluis.nl om te komen.

Hoeveel kost zo'n rondweg?
Uit het onderzoek komt naar voren dat er drie opties zijn voor een rondweg: een oostelijke variant, die langs het bedrijventerrein en de Leemringweg loopt; een westelijke variant, die via de Leemringweg en Feike Bruinsmalaan loopt, of een combinatie van die twee. Wat voorzitter Hans Rommens betreft, wordt het dus de laatste optie. Wat de precieze kosten zullen zijn, is nog niet duidelijk, maar het zal in ieder geval rond de tien miljoen euro liggen.

"Een aardig prijskaartje, maar Marknesse is een heel groot dorp in de polder", zegt voorzitter Rommens. "Ik snap best dat de andere dorpen ook graag betere wegen om hun dorp willen, maar in Marknesse hebben we een doorgaande weg door het dorp heen. En er zijn niet veel dorpen die dat hebben", aldus Rommens.

Het antwoord op de vraag of de rondweg er komt, en zo ja welke variant, laat nog even op zich wachten. Volgens wethouder Anjo Simonse gaat het college van burgemeester en wethouders zich buigen over de onderzoeksresultaten en neemt het college de opmerkingen van inwoners mee in het 'gemeentelijk vervoersplan'. Dit plan moet volgend jaar worden vastgesteld door de gemeenteraad. Die moet dan ook bepalen of en hoeveel geld er beschikbaar komt voor de rondweg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel