Verdachten ontkennen belangrijke rol in zaak drugskotter

URK • Do 20 september 2018 | 20:59 • Donderdag 20 september 2018 | 20:59

De rechtbank in Amsterdam buigt zich sinds donderdag opnieuw over de zaak rond de drugskotter Z181. Vier opvarenden en de Urker eigenaar van de vissersboot werden onlangs al veroordeeld voor de smokkel van 260 kilo cocaïne. Maar justitie vervolgt ook drie mannen die het brein achter deze smokkel zouden zijn geweest. De verdachten komen uit Urk, Amsterdam en Den Helder.

Urker Leendert R. bestreed donderdag in de rechtbank dat hij een belangrijke rol achter de schermen speelde. Uit camerabeelden van een observatieteam blijkt weliswaar dat hij in Harlingen was toen de cocaïne aan wal zou worden gebracht. Maar volgens R. stond hij op de kade te wachten, omdat de eigenaar van de gebruikte kotter op dat moment door onbekenden ernstig bedreigd werd. R. vertelde de rechter dat hij al heel lang met de kottereigenaar bevriend is en hem daarom wilde helpen.

Ook de Amsterdamse verdachte Mohammed S. zegt dat hij alleen voor de veiligheid in Harlingen was. Hij was er om de kottereigenaar en medeverdachte Leendert R. te beschermen. De kottereigenaar zou zich al veel langer met smokkel hebben bezig gehouden en hierdoor in de problemen zijn geraakt.

Criminele organisatie
Of de verdachten met deze verklaring wegkomen, is nog maar de vraag. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen ervan een criminele organisatie te vormen. Het OM baseert die verdenking op onderschepte berichten van criminelen. Die werden versleuteld verzonden, maar justitie wist de sleutel te kraken en kwam de smokkelzaak zo op het spoor. In het berichtenverkeer komen de namen van Amsterdammer S., Urker R. en ook de kottereigenaar een aantal keer voor. De oudste berichten stammen al uit 2015.

Tijdens de zitting kwamen ook de persoonlijke omstandigheden van Leendert R. aan bod. De Urker vertelde dat hij een goedlopende zalmrokerij had. Omdat hij nu in de cel zit, zou het bedrijf aan de grond zitten en failliet dreigen te gaan.

Maandag, woensdag en vrijdag zijn er ook nog zittingen in de zaak. Woensdag zal ook de strafeis tegen de drie verdachten bekend worden gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel