Heemschut wil monumentenstatus voor oud politiebureau

ALMERE • Ma 24 september 2018 | 21:55 • Maandag 24 september 2018 | 21:55

Erfgoedvereniging Heemschut wil een gemeentelijke monumentenstatus voor het oude politiebureau in Almere-Haven. Volgens de vereniging moet de gemeente Almere het pand bestempelen tot gemeentelijk monument. Het gebouw is ontworpen door architect Rem Koolhaas en dateert uit 1985.

Volgens Heemschut zijn er meerdere redenen om het gebouw te bewaren. Het oude politiebureau past door de locatie goed bij de beginperiode van de stad. De bouwstijl van het gebouw wijkt af van alle andere panden in Almere Haven.

Het politiebureau in Almere Haven is volgens Heemschut het eerste gebouw van architect Rem Koolhaas. Inmiddels is Koolhaas een bekende architect die over de hele wereld gebouwen heeft staan.

Sloop of redding
Begin dit jaar vertrok de politie uit het pand. Later werd bekend dat het gebouw geveild zou gaan worden. Gevreesd werd dat het oude politiebureau gesloopt zou gaan worden of drastisch zou veranderen. Meerdere organisaties stonden op om het pand te redden.

De gemeente Almere gaf aan het gebouw te willen kopen. Eerder pleitte de gemeentelijke Commissie Welstand en Erfgoed voor behoud van het politiebureau. Het werk van Rem Koolhaas werd vergeleken met een vroege Rembrandt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel