Jarenlange celstraffen geëist voor criminelen achter drugskotter

URK • Wo 26 september 2018 | 9:42 • Woensdag 26 september 2018 | 9:42

Tegen drie verdachten in de zaak rond de drugskotter Z181 zijn woensdag forse celstraffen geëist. De mannen uit Urk, Amsterdam en Den Helder worden door justitie beschouwd als de opdrachtgevers voor de smokkel van 260 kilo cocaïne met de vissersboot.

Mohammed S. uit Amsterdam gaat wat justitie betreft 13 jaar en negen maanden de cel in. De Amsterdammer heeft volgens justitie een leidende rol gehad bij de smokkel. Ook zou hij de eigenaar van de viskotter ernstig onder druk hebben gezet om de drugs voor hem uit zee op te vissen.

'Urker was coördinator'
Tegen de Urker Leendert R. is 5 jaar geëist. Volgens het OM had R. een coördinerende rol. Dat zou blijken uit onderschepte berichten tussen criminelen en waarnemingen door een observatieteam. Zo is R. met medeverdachte S. in Harlingen gezien toen het schip met de drugs in aantocht was. Ook was hij de dagen daarvoor al op relevante momenten gezien, op plekken die overeenkomen met afspraken in de onderschepte berichten.

Het OM heeft moeite om de betrokkenheid van derde verdachte Ferry B. bij de smokkel aan te tonen. Wel blijkt volgens het OM uit de onderschepte berichten dat de drie samen een criminele organisatie vormen. Justitie is ervan overtuigd dat de criminelen al eerder drugstransporten hebben voorbereid. Een aantal daarvan zou ook zijn uitgevoerd.

'Duurzame samenwerking'
Volgens justitie was er een duurzame samenwerking tussen de drie verdachten. De Urker R. verzorgde daarbij de contacten met vissers en zou ook maritieme informatie aan criminelen hebben verstrekt. Het OM noemt het ook opvallend dat R. heeft gezwegen over zijn betrokkenheid, totdat medeverdachte S. een verklaring had afgelegd. De verklaringen van S en R komen bovendien deels niet met elkaar overeen.

De verdachten zelf ontkennen hun belangrijke rol bij de smokkel. Ze beweren dat ze in Harlingen op de kade stonden omdat de eigenaar van het schip door onbekenden ernstig werd bedreigd. Ze waren daar dus voor diens veiligheid aanwezig. Volgens het OM blijkt uit de onderschepte berichten dat de mannen een veel grotere rol speelden.

'Onderschepte berichten illegaal verkregen'
De advocaten van de verdachten stellen dat de onderschepte berichten van de criminelen op een illegale manier verkregen zijn. Ze zouden daarom niet als bewijs in de zaak mogen worden gebruikt. Volgens de advocaten zijn de berichten ook niet volledig.
De advocaat van Mohammed S. stoort zich er verder aan dat verklaringen van kottereigenaar Johannes N. door het OM blind wordt geloofd. Hierdoor wordt S. volgens zijn advocaat in een dreigersrol geduwd, zonder dat dit voldoende bewezen of onderzocht is.

Twee van de verdachten staan overigens ook nog terecht voor het beschieten van een woning in Noord-Holland. Urker Leendert R. zou hier niet bij betrokken zijn geweest, maar had wel contact met de bewoner van het huis.

Bemanning en eigenaar al eerder veroordeeld
Vier bemanningsleden en de Urker eigenaar van de drugskotter zijn eerder al veroordeeld tot celstraffen van 3 tot 6 jaar voor het opvissen van de drugs uit zee. Twee van hen hebben beroep aangetekend tegen hun straf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel