Vijf jaar cel in hoger beroep voor bemanningsleden drugskotter

URK • Wo 19 februari 2020 | 15:01 • Woensdag 19 februari 2020 | 15:01

Twee bemanningsleden van de Urker drugskotter Z-181 hebben woensdag in hoger beroep beiden vijf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Tegen de 41-jarige Urker en een 39-jarige man uit Montenegro waren vijf en zes jaar celstraf geëist.

De kotterbemanning viste in juni 2017 dertien tassen met in totaal 260 kilo cocaïne op uit zee, maar de vissers werden gepakt toen ze de drugs aan wal wilden brengen. De cocaïne had een waarde van bijna acht miljoen euro. De Amsterdamse rechtbank veroordeelde de eigenaar van de kotter en de vier opvarenden in 2018 tot celstraffen van 3 tot 6 jaar voor hun betrokkenheid bij de drugssmokkel.

De Urker kreeg van het gerechtshof opnieuw vijf jaar celstraf opgelegd, net als eerder door de rechtbank. De rechters in de hogerberoepzaak geloven niet dat de man enkel en alleen aan boord was om te vissen en van niets wist, zoals hij zelf zegt. Een 'onwetende visser' die bij terugkomst had kunnen gaan kletsen, zou een risico zijn voor de medeverdachten. "Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze een dergelijk risico zouden nemen", aldus de rechters.

De medeverdachte uit Montenegro kreeg in hoger beroep wel een lagere celstraf opgelegd. Hij was eerder veroordeeld tot zes jaar celstraf, maar het gerechtshof meent dat zijn rol bij de drugssmokkel geen hogere straf rechtvaardigt dan die van zijn medeverdachten. De Montenegrijn bekende tijdens het hoger beroep dat hij met communicatie- en lokalisatieapparatuur aan boord was gekomen om de tassen met drugs op te kunnen sporen nadat ze vanaf een containerschip in zee waren gegooid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel