Nagele uitgekozen voor landelijke proef aardgasvrije wijken

NOORDOOSTPOLDER • Do 27 september 2018 | 14:57 • Donderdag 27 september 2018 | 14:57

Nagele is door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken uitgekozen voor een landelijke proef om twintig wijken aardgasvrij te maken. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. In totaal trekt het rijk volgens de gemeente Noordoostpolder 120 miljoen euro uit voor de landelijke proeven.

In het plan 'Nagele in Balans' worden zonnecollectoren op de karakteristieke platte daken gezet. Die zonnecollectoren warmen in de zomer water op. Het overschot aan heet water wordt opgeslagen in grote geïsoleerde opslagtanks onder de grond. In de winter wordt dit warme water gebruikt om de huizen te verwarmen.

Ook de wijk De Marken in Almere Haven was aangemeld voor de landelijke proef met aardgasloze wijken. Die aanvraag is niet goedgekeurd. "Dat vinden wij heel erg jammer, maar gelukkig hebben we zelf ook initiatieven lopen om woningen aardgasvrij te maken", zegt een woordvoerder van de gemeente. In totaal waren er door het hele land 75 aanvragen gedaan voor proeftuinen en 27 daarvan zijn uiteindelijk gekozen.

Almere zegt de gekozen proeftuinen goed in de gaten te houden. "Wij kunnen bekijken welke manieren van aardgasvrij maken ze daar allemaal toepassen. Op die manier kunnen we in de toekomst de meest effectieve manier voor onszelf kiezen", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel