Catalina in mei definitief naar Amerika

LELYSTAD • Wo 10 oktober 2018 | 9:18 • Woensdag 10 oktober 2018 | 9:18

Het historische vliegtuig de Catalina vertrekt eind mei volgend jaar definitief naar Amerika. De Collings Foundation in Hudson, Massachusetts heeft het watervliegtuig gekocht. De overeenkomst werd woensdagmiddag in de hangar op Lelystad Airport getekend.

Meerdere partijen hebben geprobeerd om de laatste vliegende Catalina in Nederland te houden, maar dat is niet gelukt. Volgens de huidige eigenaar Arjan Dros was er onvoldoende draagvlak. Voor de huidige eigenaren van de Catalina werden de financiële lasten te hoog.

Catalina moet een goede plek krijgen
Dros is erg verdrietig dat het toestel uit Nederland vertrekt, maar hij zag geen andere mogelijkheid. "Ik ben zelf boven de 70 en de gehele organisatie die de Catalina onderhield, vergrijst. Er komt een tijd dat wij niet meer voor het toestel kunnen zorgen en voor die tijd wil ik dat hij een goede plek krijgt."

Vliegtuig terug in originele staat
De Collings Foundation is een non-profit educatieve stichting. Het bezit veel vliegend erfgoed en de Catalina is volgens directeur Rob Collings een uitstekende aanvulling op de collectie. "Dit vliegtuig heeft de eerste Duitse onderzeeër tot zinken gebracht. In totaal heeft deze PBY drie onderzeeboten laten zinken en hij heeft er in ieder geval één beschadigd. Dat is een record in de geschiedenis", zegt Collings.
Hoeveel er voor het historische vliegtuig is betaald wil de nieuwe eigenaar niet zeggen. Er gaan geen sponsorvluchten meer mee gevlogen worden, want het toestel wordt in originele, militaire staat hersteld.

Oversteek duurt 12 dagen
In het voorjaar zullen Nederlandse piloten de Amerikanen trainen op het IJsselmeer. Daarna wordt er op 5 mei waarschijnlijk nog een rondvlucht gemaakt boven Nederland. De oversteek naar Amerika wordt met verschillende tussenstops gemaakt. De Catalina is geen snel vliegtuig en daarom zal er ruim 45 uur worden gevlogen in 12 dagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel