Oproep aan minister: 'koop de Catalina'

LELYSTAD • Di 25 september 2018 | 13:10 • Dinsdag 25 september 2018 | 13:10

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet het historische watervliegtuig de Catalina kopen. Dat vindt een aantal partijen die zich inspannen om het vliegtuig voor ons land te behouden. De Catalina heeft als thuisbasis luchthaven Lelystad.

De afgelopen twintig jaar heeft de Stichting Exploitatie Catalina het vliegtuig onderhouden. Omdat zij de financiën niet langer rond krijgen, staat het toestel te koop. De huidige eigenaar heeft al een mondelinge overeenkomst met een Amerikaan die het vliegtuig wil overnemen. De overdracht staat gepland op 9 oktober.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Nationale Federatie Historische Luchtvaart, de Koninklijke Stichting Defensiemusea en Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische doen nu een 'uiterste krachtinspanning' en hebben een brandbrief gestuurd aan de minister.

Daarin staat ook dat de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht bereid zijn om het beheer en exploitatie van de Catalina over te nemen. Daarmee is het zeker dat het vliegtuig in de toekomst in Nederland kan blijven vliegen. In totaal is er 1,5 miljoen euro nodig om het vliegtuig aan te kopen.

"De marine zette tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië bijna tachtig Catalina's in. Dit type vliegtuig hoort wat ons betreft onmiskenbaar tot ons Nederlands erfgoed. Het vliegtuig vertolkt het verhaal van de oorlog in Indië en door deelname aan bijvoorbeeld de Indië-herdenking is dit vliegtuig voor velen de tastbare schakel tussen heden en verleden", aldus Christian Pfeiffer van Heemschut.

In een reactie laat minister Ingrid van Engelshoven weten 'graag mee te kijken' naar de mogelijkheden voor het behoud van de Catalina uit 1941. Maar "een bijdrage vanuit het Rijk is alleen zinvol als er belangstelling is van de andere partijen voor het onderhoud en exploitatie", aldus haar departement.

Foto: John Redeker

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel