Mondelinge overeenkomst verkoop Catalina

LELYSTAD • Di 4 september 2018 | 9:31 • Dinsdag 4 september 2018 | 9:31

De eigenaar van het historische watervliegtuig Catalina heeft een mondelinge overeenkomst gesloten met een Amerikaanse koper. Het vliegtuig, dat nu in Lelystad staat, gaat naar een Amerikaanse verzamelaar van historische toestellen. De Amerikaan is van plan om ook met de Catalina te blijven vliegen in de Verenigde Staten.

Jan Driessen van Stichting Exploitatie Catalina verwacht dat deze maand ook de schriftelijke overeenkomst een feit wordt. Volgens hem is in grote lijnen een afspraak gemaakt. De stichting zegt dat de Amerikaanse koper meerdere historische toestellen van de Amerikaanse strijdkrachten heeft.

Kapotte motor
Momenteel wordt één van de motoren van het historische toestel vervangen. Bij een testvlucht eerder dit jaar gaf de linker motor de geest. In Nederland gaat de Catalina geen rondvluchten meer maken. Het toestel wordt klaargemaakt voor de vlucht naar Amerika.

De restauratie is later dit jaar klaar en dat is te laat om dan nog via IJsland naar Amerika te vliegen. Het winterweer is niet geschikt voor het historische toestel. De Catalina gaat daarom op z'n vroegst in het voorjaar van 2019 naar Amerika. Het toestel brengt waarschijnlijk in de hangar in Lelystad de winter door.

Catalina in Nederland houden
De Tweede Kamerfractie van de VVD wilde weten of het historische toestel in Nederland kan blijven. Kamerlid Remco Dijkstra stelde schriftelijke vragen aan de minister. Ook Bond Heemschut wilde het toestel in Nederland houden.

Volgens Jan Driessen van de Stichting Exploitatie Catalina is de kans klein dat het toestel in Nederland blijft. Wel is Driessen blij dat zijn geliefde toestel blijft vliegen en niet in een museum komt te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel