Motor Catalina kapot, alle rondvluchten geannuleerd

LELYSTAD • Di 7 augustus 2018 | 9:30 • Dinsdag 7 augustus 2018 | 9:30

Het historische watervliegtuig de Catalina uit Lelystad gaat geen rondvluchten meer maken. Volgende week zou het toestel over de Indië-herdenking in Den Haag vliegen maar een kapotte motor gooit roet in het eten. De vlucht over de herdenking zou een van de laatste rondvluchten zijn van de Catalina. Alle andere geplande rondvluchten zijn inmiddels geannuleerd.

De Catalina maakte vorige week een testvlucht ter voorbereiding op de rondvluchten die deze zomer zouden plaatsvinden. Bij deze vlucht viel de oliedruk weg uit een van de motoren. De temperatuur van de nog aanwezige olie liep op. Uit voorzorg werd teruggevlogen naar Lelystad Airport. Daar werd de motor gekoeld maar die bleek niet meer te redden.

"De motor is volledig in de soep gelopen", zegt een van de medewerkers van de stichting die de Catalina onderhoudt. De hele motor moet vervangen worden en dat kost volgens de medewerker veel geld. Gekozen is om wel de motor te vervangen en dan het toestel te verkopen. "Voor ons is het gedaan", zegt Arjan Dros, een van de piloten van de Catalina. Eerder werd al bekend dat de Catalina dit najaar in de verkoop zou gaan.

"Voor ons is het gedaan."

— Arjan Dros, piloot Catalina


Voorzorgslanding
De Catalina wordt geteisterd door pech. Bij de vorige Indië-herdenking kwam het historische toestel ook in de problemen. Het watervliegtuig maakte een waterlanding op het IJsselmeer. Piloot Dros merkte een probleem op met het neuswiel. Hij vermoedde dat het vliegtuig een balk in het water heeft geraakt.



Op Lelystad Airport werd een voorzorgslanding ingezet. Het vliegtuig zette de landing in waarbij het toestel neerkwam op de neus van het vliegtuig. Brandweerwagens kwamen aanrijden om het toestel te koelen en de vonken die er vanaf kwamen te blussen. Bij de landing raakte niemand gewond.

De schade aan het vliegtuig was groot. De deuren van de neusvleugel konden niet dicht. De reparatie liep daardoor lange vertraging op. In juni werd de reparatie afgerond en was het toestel weer in staat om te vliegen.

Nederlands Indië
De Catalina kreeg als naam 'Karel Doorman'. Het watervliegtuig is vernoemd naar de schout-bij-nacht bij de Koninklijke Marine. Karel Doorman kwam op 28 februari 1942 om bij de Slag in de Javazee in Nederlands Indië. Het schip waarop Doorman voer werd door een Japans eskader tot zinken gebracht.

//d103xssldlwvo3.cloudfront.net/image/vidcaster/pictures/180807_Catalina_archief_BC855B2DC0EB7DF7C12582E10051C083.jpg">https

//d103xssldlwvo3.cloudfront.net/image/vidcaster/pictures/180807_Catalina_archief_BC855B2DC0EB7DF7C12582E10051C083.jpg</a>



Het vliegtuig de Catalina werd in de Tweede Wereldoorlog ook veelvuldig gebruikt in Nederlands Indië. Omdat het toestel op water kan landen werd het gebruikt om Nederlanders uit Indië te evacueren. Lastige plekken rondom Java en Sumatra konden zo bereikt worden. De Catalina werd op deze manier het icoon voor de strijd in de Oost.

Op 15 augustus is de Indië-herdenking in Den Haag. Op die dag in 1945 capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. De Catalina uit Lelystad maakte sinds 2015 een fly-over bij de nationale Indië-herdenking in Den Haag.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel