VVD en Bond Heemschut willen Catalina behouden

LELYSTAD • Ma 13 augustus 2018 | 12:16 • Maandag 13 augustus 2018 | 12:16

De VVD in de Tweede Kamer wil historisch vliegtuig de 'Catalina' in Nederland houden. Het vliegtuig staat op dit moment nog op Lelystad Airport, maar dreigt het land te verlaten door gebrek aan geld en 'regelzucht'. Ook de Erfgoedvereniging Bond Heemschut vindt dat de minister geld moet vrijmaken om het toestel te behouden voor Nederland.

Tweede Kamerlid Remco Dijkstra heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. "Het zou toch eeuwig zonde zijn als dit cultureel erfgoed verdwijnt uit Nederland," aldus Dijkstra. "We hebben geld en potjes voor historische schepen, treinen, trams, bromfietsen en bussen. Dus waarom niet voor vliegtuigen? Het is een vliegend monument en dat moeten we hier houden".

Regelgeving ook soepeler
Daarnaast vindt Dijkstra ook dat de regelgeving rond commerciële vluchten met historische vliegtuigen soepeler moet worden. "Dat zijn nou juist de vluchten waarmee ze geld kunnen verdienen. Blijkbaar leggen wij dus eisen op, waardoor dat lastiger wordt."

Bond Heemschut
Ook de Erfgoedvereniging Bond Heemschut betreurt de gedwongen verkoop van het historische watervliegtuig Catalina aan een buitenlands museum.

"Er moeten toch mogelijkheden zijn om dit vliegtuig te redden voor Nederland met steun van de overheid? Bijvoorbeeld via het Nationaal Aankoopfonds waarmee ook Rembrandt's Marten en Oopjen zijn aangekocht. Het vliegtuig zou in beheer kunnen worden gebracht bij bijvoorbeeld de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, het Aviodrome of het Nationaal Militair Museum", aldus de Bond Heemschut.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel