Catalina veilig in Florida aangekomen

FLEVOLAND • Di 11 juni 2019 | 13:13 • Dinsdag 11 juni 2019 | 13:13

Het historische Catalina watervliegtuig uit Lelystad dat aan Amerika is verkocht, is veilig op zijn eindbestemming in Florida aangekomen. Maandagmiddag om 14:15 uur lokale tijd landde de Nederlandse bemanning met het toestel op het vliegveld van New Smyrna Beach.

Vanwege de beperkte actieradius van het bijna 80 jaar oude toestel verliep de reis naar de nieuwe eigenaar via een flink aantal tussenstops. Het verblijf op een vliegveld in de buurt van Boston duurde door een pechgeval langer dan gepland. Donderdag raakte daar de band van het neuswiel lek. De eerste reparatie liep uit op een klapband. Pas zaterdagavond lukte het om een nieuwe band goed op de velg te krijgen en kon er weer opgestegen worden.

In Amerika wordt het toestel toegevoegd aan de collectie van de Collings Foundation, een stichting die al veel ander vliegend erfgoed bezit.

Op de Facebook-pagina van de Stichting Exploitatie Catalina staat een uitgebreid verslag van de reis naar Amerika, met ook de nodige foto's van de tussenlandingen, de vlucht over New York en de reparatie aan het neuswiel.

Een nieuwe Catalina naar Nederland?
Woordvoerder Arjan Dros van de stichting laat Omroep Flevoland weten bezig te zijn met het naar Nederland halen van een andere Catalina. Waar het toestel zich op dit moment bevindt en wie de eigenaar is, wil Dros niet zeggen. "Een broedende kip moet je niet storen. Alle overheden moeten meewerken aan een dergelijke operatie."

Hij heeft veel vertrouwen in het onderzoek dat oud-D66 voorman Alexander Pechtold doet. Hij brengt in kaart wat er in Nederland is aan mobiel historisch erfgoed. Een goed beleid om dit erfgoed te behouden is er niet. Dros is voorzichtig optimistisch over het vervolg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel