Gemeente blundert met ondergrondse afvalcontainers

DRONTEN • Wo 10 oktober 2018 | 16:55 • Woensdag 10 oktober 2018 | 16:55

Er zijn door de gemeente Dronten fouten gemaakt bij de inspraakprocedure rond de plaatsing van 180 ondergrondse afvalcontainers. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Aanleiding voor de zaak was de verbijstering van een bewoner van de Ridderspoorlaan in Swifterbant, die in 2017 zag dat een ondergrondse afvalcontainer (ORAC) voor zijn huis ingegraven werd. Pas een dag later kreeg hij van de gemeente een brief dat er zo'n container voor zijn deur gepland stond. Bewoner Frank van der Linden was met stomheid geslagen, omdat in eerdere plannen stond dat de container verderop in de wijk zou komen en niet pal voor zijn woning.

De Raad van State dook in de zaak en stuitte op een fiks aantal missers van de gemeente. Die stuurde weliswaar brieven aan de inwoners van de gemeente Dronten over het voornemen voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in hun buurt, maar vertelde niet dat ze daartegen bezwaar en beroep konden aantekenen bij de Raad van State.

'Gelukkig is het niet zo’n groot probleem, omdat er slechts één bezwaar tegen de 180 geplaatste ORAC’s is ingediend.'

— Gemeente Dronten

Verder heeft de gemeente pas in juli van dit jaar een nieuw uitvoeringsbesluit voor de Afvalstoffenverordening genomen. Volgens de Raad van State is het nog maar de vraag of de gemeente voor die tijd de ORAC's al in had mogen graven.

Excuses
De gemeente liet tijdens de zitting weten dat Dronten al uitgebreid excuses heeft aangeboden aan Van der Linden. Ziekte en vakanties waren de oorzaak van het feit "dat het een en ander mis is gegaan op het gemeentehuis. Gelukkig is het niet zo’n groot probleem, omdat er slechts één bezwaar tegen de 180 geplaatste ORAC’s is ingediend", aldus de gemeentewoordvoerder.

Daarop schoten vader Henk en zoon Frank van der Linden in de lach: "Vind je het raar dat niemand bezwaar maakt als er in de brief nergens staat dat je bezwaar kunt maken". Frank zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente min of meer op eigen houtje heeft besloten de ondergrondse container bij zijn huis in te graven en niet bij de oorspronkelijke locaties op nummer 33 en nummer 4. "De bewoners van nummer 33 hebben blijkbaar tijdens een inspraakavond geklaagd en de gemeente heeft toen de ORAC maar voor mijn huis gedumpt. En die bij nummer 4 is er nooit gekomen", aldus zoon Van der Linden.

'Gebonkebonkebonk'
De Raad van State vroeg of hij veel last van de container heeft. "Jazeker", antwoordt Frank. "De hele dag gebonkebonkebonk. Ook tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends, terwijl de container volgens de gemeente dan op slot zit. Ik heb nog liever dat mijn buren een haan nemen. Die is tenminste stil als het donker is."

'Ik heb nog liever dat mijn buren een haan nemen. Die is tenminste stil als het donker is.'

— Frank van der Linden, omwonende

De gemeente beloofde tijdens de zitting in ieder geval te gaan onderzoeken of het tijdslot op de ondergrondse container wel werkt. Of Dronten nog meer huiswerk krijgt zal binnen enkele weken uit de uitspraak van de Raad van State blijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (26)

 • Martens

    Za 26 januari Zaterdag 26 januari

  Swifterbant 2019-01-26

  De ondergrondse container aan de Kampweg is een groot drama. Geluidsoverlast stank herrie van de klep. Vrachtwagen van de ophaaldienst rijd achteruit met pieptoon en zwaailichten rond 08:00 in de morgen. Buren komen met de auto hun restafval brengen laten de motor draaien slaan met de deuren van de auto. Restafval van bedrijven word gestort. De wethouder Oosterveld hierop aangesproken maar deze neemt zijn verantwoording niet. Kortom de rust in de wijk compleet verstoord. Oudere moeten over gladde straten en stoep naar de ondergrondse container . Word tijd dat er gereorganiseerd bij de gemeente Dronten.

  reageer
 • D

    Vr 14 december 2018 Vrijdag 14 december 2018

  Maakt niks uit, kosten van de afvalstoffenheffing gaat volgens landelijke media volgend jaar omhoog. Betalen we volgend jaar allemaal niets meer en de gemeente rommelt lekker verder met onze centen. Moeten ook nog een gemeentehuis renoveren.

  reageer
 • Xodi

    Vr 14 december 2018 Vrijdag 14 december 2018

  Wij klagen niet in west, muntenwijk.
  Hebben één staan op hooguit 25 meter van ons huis. Géén last van geklepper.
  Zal eens proberen om na 23 uur er iets in te gooien. Dan zien of hij op slot zit.
  Vindt het een prima systeem.
  Ook bij de stort kan je terecht voor groter afval. Nooit klachten over gehad.
  Daarom nu een positief geluid hier!!!!

  reageer
 • Sjakie

    Vr 12 oktober 2018 Vrijdag 12 oktober 2018

  Als ik er voor moet gaan betalen zet ik het er wel naast.

  reageer
 • pieter de oude

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Fatsoenlijk afval storten en verkeersveiligheid staat of valt bij "handhaving en toezicht",
  echter dat is nu juist een ZWAK punt in Dronten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pionier

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Toch hebben wij als buurt bezwaar gemaakt en de container is niet geplaatst tot nu toe....

  reageer
 • De Vries

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Gelijk heeft die man. In Lelystad klopt er ook geen bal van want bijna alle bewoners in ons deel van de wijk hebben gekozen voor kliko's en toch komen er containers. Het stinkt gewoon en let maar op, straks zit er een chip in en mag je betalen voor iedere keer dat je hem open doet!

  reageer
 • Peter

    Vr 12 oktober 2018 Vrijdag 12 oktober 2018

  @sander
  Ga even informatie ophalen in bijv. Hengelo daar was het eerst ook gratis en nu betaling per storting.

 • Sander

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Heb je feiten om het te ondersteunen? Wat zijn de cijfers, hoeveel bewoners hebben gekozen voor kliko's en hoeveel niet?
  Getuigt het, als u dit niet heeft, niet gewoon van een hele cynische blik op de gemeente? Alsof ze niet democratisch zouden werken.

 • Vuurvliegje

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Van Aat naar beter.nl

  reageer
 • Ron

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Grote schoonmaak op het gemeentehuis in Dronten kan geen kwaad. Ook op de afdeling groenbeheer. Daar zitten ook starre ambtenaren.

  reageer
 • Froukje

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Ambtenaren een altijd goed betaalde baan en zekerheid wat betreft zitplaats.

  reageer
 • Guderian

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Hahaha gemeente Dronten en inspraak in een zin. Lachen hoor. Die beleids gemeente ambtenaren daar kunnen nog niet een paraplu openen zonder ellende voor andere.

  reageer
 • Evert K.

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  reageer
 • Evert K.

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Frank van der Linden, Frank Patat. Het lijkt erop dat je in de gemeente Dronten niet Frank als voornaam moet hebben. Staat garant voor problemen met het gemeentebestuur?

  reageer
 • kees d.

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Hopelijk wordt alles na Aat beter

  reageer
 • mart

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Ze blunderen echt !! Ze hebben hier een paar keer de spullen voor de container neer gezet en weer weg gehaald.Ze kwamen er pas ter plaatse achter dat het geen goede plek was !! Er was al gegraven zelfs.Bleken kabels te liggen. En ja hoor maanden later terwijl iederéén al een ondergrondse container had kwam hij ook hier een container. Pffff wat heeft dat niet allemaal gekost. En er zijn veel mensen die er van alles in gooien wat eigen naar de gemeentewerf moet.

  reageer
 • Onderwater

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Onze ondergrondse containers staat tegenover de Meerpaal. Als directe bewoner hoor ik ook de gehele dag en nacht gebonkebonk. De gemeente heeft gemeld dat tussen 23.00 en 7 uur niets in de container gegooid kan worden. Nou we merken er niets van. Mensen gooien ook na deze tijd afval in de container.

  reageer
 • Henk

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Gelukkig gooien ze het er in.
  In Almere wordt het gewoon op straat gedumpt. Te veel werk om het gratis bij de gemeente in te leveren of gratis op laten halen (grofafval).

 • Kees

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het eens ben met de reactie hieronde van Kevir. Dit is echt de gemeente Dronten ten voeten uit. In dit specifieke geval van de containers hebben wij er zelf op moeten wijzen dat bij verplaatsing van de container ook de bewones van de nieuwe door de gemeente geïnformeerd zou moeten worden. Deze bewoners hebben vervolgens nooit de kans gekregen om bezwaar te maken tegen deze plek. Het zou in onze straat bijna ruzie veroorzaakt hebben. En probeer maar eens met een ambtenaar van de gemeente te praten over plannen die je hebt. Ze gaan direct op de stoel van bijvoorbeeld een wethouder of de raad zitten. Zij beslissen wel even. Er lopen hele aardige mensen rond bij de gemeente die nodig eens wat anders moeten gaan doen.

  reageer
 • Marcel

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Wat belachelijk deze reactie van de gemeente.
  Het is bij ons in de wijk met zo gegaan.
  Eerst een brief met geplande locaties en vervolgens worden ze zonder enige communicatie op een andere plek geplaats.
  Ik heb daar toen ook melding van gemaakt maar kreeg doodleuk te horen dat het besluit al was genomen en dat het niet meer veranderd ging worden.
  In ons geval moeten we nu drie keer zo ver met de afval sjouwen.
  Dus hoezo maar een klacht. Wij zijn ook niet gewezen op een klachtenprocedure.
  Dus misschien moeten we hier maar een gezamenlijke rechtzaak van maken.

  reageer
 • Geert

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  1 grote aanfluiting die ondergrondse containers, een normale vuilniszak past niet door dat katteluikje.
  Blunder op blunder bij de gemeente Dronten.
  Maar ach, dat was ook weer te verwachten.

  reageer
 • Me

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Het hele systeem werk niet gezien er mensen zijn die vanuit ergens anders uit de gemeente een andere wijk opzoeken met een volle kofferbak met bouwafval of dergelijke troep en dat uitgebreid komen storten onder de noemer zo daar ben ik vanaf en kan niemand zien en wij met de ellende zitten. Laat de gemeente een voorbeeld nemen aan lelystad kwa grof afval als inwoner van de gemeente gratis storten, kan makkelijk gezien de gemeente ook onnodig geld uit geeft aan tekeningen van een slordige 26 duizend euro die met een rege bui zo wegspoelt.

  reageer
 • Inger

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Ruud, dat is idd heel vervelend, maar dat kan je de gemeente dan net niet aanrekenen, maar de lakse en asociale burger die het kennelijk geen probleem vindt om anderen met zijn rotzooi op te zadelen.

 • Inger

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  In Dronten kan je ook ieder jaar minimaal 300 kilo afval gratis bij de milieustraat brengen. Als je meer wilt dan moet je ervoor betalen en dat vind ik prima: de vervuiler betaalt.

 • Ruud

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Ondanks de pasjes voor gratis stort en het brengen van afval bij HVC liggen bij onze containers ook het gedumpte afval. Blijkbaar kost het te veel moeite om naar de HVC te rijden.

 • Erik

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Het bekende "not in my backyard" syndroom.

  reageer
 • Drt

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Dom van de gemeente maar ook wel een enorm gevalletje ‘not in my backyard’ van de klagers...

  reageer
 • Henk

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Wat gaat dat voor Lelystad betekenen. Ik wist dit ook niet. Dus project nu al op losse schroeven?

  reageer
 • Kevir

    Wo 10 oktober 2018 Woensdag 10 oktober 2018

  De gemeente Dronten ten voeten uit, onjuist informeren was ooit een politieke doodzonde, in Dronten is het business as usual. Laat informeren, antidateren, negeren en bagatelliseren is ook mijn ervaring met deze club.

  reageer
 • Marcel

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Vooral in dit geval inderdaad

 • Lekker bezig

    Wo 10 oktober 2018 Woensdag 10 oktober 2018

  Nou die container kan dus mooi weg gehaald worden lijkt me. Nachtslot werkt ook niet want dan zet men de zak er naast.

  reageer
 • Peter

    Wo 10 oktober 2018 Woensdag 10 oktober 2018

  Ojeeeeee dat gaat ook nog wat worden in Lelystad.

  reageer
 • Niels

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Inderdaad. Bij ons in de wijk zijn ze al slinks begonnen: we mochten zogenaamd kiezen wel of geen ondergrondse container. Maar daarbij gooien ze straten met een grote voortuin in 1 groep met straten zonder voortuin.
  Dan laat de uitslag zich wel raden: de mensen zonder voortuin gaan massaal voor de ondergrondse container omdat ze anders steeds om moeten lopen.

 • Onderwater

    Do 11 oktober 2018 Donderdag 11 oktober 2018

  Het is maar net wat voor keuze er wordt gemaakt door de gemeente. Als jullie moeten betalen voor elke storting van afval dan kan voor grootverbruikers een flinke kostenpost worden. In dronten betaalt iedereen een vast bedrag aan gemeentelijke belastingen. Ik ga ervan uit dat de gemeente inspraakprocedures en avonden organiseert......

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert