Gemeente blundert met ondergrondse afvalcontainers

DRONTEN • Wo 10 oktober 2018 | 16:55 • Woensdag 10 oktober 2018 | 16:55

Er zijn door de gemeente Dronten fouten gemaakt bij de inspraakprocedure rond de plaatsing van 180 ondergrondse afvalcontainers. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Aanleiding voor de zaak was de verbijstering van een bewoner van de Ridderspoorlaan in Swifterbant, die in 2017 zag dat een ondergrondse afvalcontainer (ORAC) voor zijn huis ingegraven werd. Pas een dag later kreeg hij van de gemeente een brief dat er zo'n container voor zijn deur gepland stond. Bewoner Frank van der Linden was met stomheid geslagen, omdat in eerdere plannen stond dat de container verderop in de wijk zou komen en niet pal voor zijn woning.

De Raad van State dook in de zaak en stuitte op een fiks aantal missers van de gemeente. Die stuurde weliswaar brieven aan de inwoners van de gemeente Dronten over het voornemen voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in hun buurt, maar vertelde niet dat ze daartegen bezwaar en beroep konden aantekenen bij de Raad van State.

'Gelukkig is het niet zo’n groot probleem, omdat er slechts één bezwaar tegen de 180 geplaatste ORAC’s is ingediend.'

— Gemeente Dronten

Verder heeft de gemeente pas in juli van dit jaar een nieuw uitvoeringsbesluit voor de Afvalstoffenverordening genomen. Volgens de Raad van State is het nog maar de vraag of de gemeente voor die tijd de ORAC's al in had mogen graven.

Excuses
De gemeente liet tijdens de zitting weten dat Dronten al uitgebreid excuses heeft aangeboden aan Van der Linden. Ziekte en vakanties waren de oorzaak van het feit "dat het een en ander mis is gegaan op het gemeentehuis. Gelukkig is het niet zo’n groot probleem, omdat er slechts één bezwaar tegen de 180 geplaatste ORAC’s is ingediend", aldus de gemeentewoordvoerder.

Daarop schoten vader Henk en zoon Frank van der Linden in de lach: "Vind je het raar dat niemand bezwaar maakt als er in de brief nergens staat dat je bezwaar kunt maken". Frank zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente min of meer op eigen houtje heeft besloten de ondergrondse container bij zijn huis in te graven en niet bij de oorspronkelijke locaties op nummer 33 en nummer 4. "De bewoners van nummer 33 hebben blijkbaar tijdens een inspraakavond geklaagd en de gemeente heeft toen de ORAC maar voor mijn huis gedumpt. En die bij nummer 4 is er nooit gekomen", aldus zoon Van der Linden.

'Gebonkebonkebonk'
De Raad van State vroeg of hij veel last van de container heeft. "Jazeker", antwoordt Frank. "De hele dag gebonkebonkebonk. Ook tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends, terwijl de container volgens de gemeente dan op slot zit. Ik heb nog liever dat mijn buren een haan nemen. Die is tenminste stil als het donker is."

'Ik heb nog liever dat mijn buren een haan nemen. Die is tenminste stil als het donker is.'

— Frank van der Linden, omwonende

De gemeente beloofde tijdens de zitting in ieder geval te gaan onderzoeken of het tijdslot op de ondergrondse container wel werkt. Of Dronten nog meer huiswerk krijgt zal binnen enkele weken uit de uitspraak van de Raad van State blijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel