Urker taal meer status door erkenning Nedersaksisch

URK • Wo 10 oktober 2018 | 18:38 • Woensdag 10 oktober 2018 | 18:38

De Urker taal heeft sinds woensdagmiddag meer status gekregen. Minister Kajsa Ollongren heeft samen met verschillende provincies en gemeenten een convenant ondertekend om het Nedersaksisch te erkennen als officiële streektaal. Daar valt het Urkers ook onder.

Het Urkers is ontwikkeld vanuit het Nedersaksisch, maar ook deels uit het Nederfrankisch en het Fries. Naast het erkennen van de streektaal is het ook de bedoeling dat de ondergetekenden het gebruik van de taal gaan stimuleren.

Deze erkenning betekent trouwens niet dat het Nedersaksisch de status van rijkstaal heeft. Die status hebben het Fries en het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) wel.

Nedersaksisch bestaat uit een groep Nederduitse dialecten die voornamelijk worden gesproken in het noordelijke deel van Duitsland en in het noordelijke en oostelijke deel van Nederland. Doordat Urk lange tijd een eiland was, kon zich daar een eigen taal ontwikkelen uit de omringende dialecten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel