Kinderen zaaien 'de biologisch-dynamische toekomst'

BANT • Zo 14 oktober 2018 | 15:23 • Zondag 14 oktober 2018 | 15:23

Boerderij Buiten Bant stond zaterdag in het teken van 'Toekomst Zaaien'. Dit internationale evenement is bedoeld om de biologisch-dynamische landbouw te promoten. Rond de 20 basisschoolleerlingen kwamen daarom helpen bij het zaaien op het land.

Met twee grote zakken wintererwten kwam boerin Tineke Aalberts het land opgelopen. De leerlingen uit groep 5 van een Amersfoortse basisschool moesten die verspreiden over een 350 meter lange strook. "Ik vind het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van de biodiversiteit en de zaadteelt", vertelt Aalberts. "Het is leuk dat kinderen zo kunnen leren hoe het telen zich ontwikkelt."

Zwitserse boeren
Het evenement is in 2006 begonnen bij twee Zwitserse boeren, die mensen weer bewust wilden maken van het zaaigoed. Inmiddels worden in meer dan tien landen mensen uitgenodigd om te komen zaaien bij een biodynamische boer.

Biodynamische zaden zijn een alternatief voor de grote zaadmultinationals, die de wereldmarkt domineren. Stichting Demeter, die het evenement mede organiseert, vindt dat er nadelen zitten aan de massaproductie van één soort zaad. "Doordat je telkens één soort produceert, krijg je een ziektedruk, waar je steeds radicalere maatregelen tegen moet nemen", legt voorzitter Bert van Ruitenbeek uit. "Wij willen daarom juist zo veel mogelijk diverse zaden, waardoor het natuurlijke systeem veerkrachtig wordt. Dan zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig."

Op vier andere boerderijen in Nederland gaat de komende weken biologisch-dynamisch gezaaid worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel