Kinderen zaaien 'de biologisch-dynamische toekomst'

BANT • Zo 14 oktober 2018 | 15:23 • Zondag 14 oktober 2018 | 15:23

Boerderij Buiten Bant stond zaterdag in het teken van 'Toekomst Zaaien'. Dit internationale evenement is bedoeld om de biologisch-dynamische landbouw te promoten. Rond de 20 basisschoolleerlingen kwamen daarom helpen bij het zaaien op het land.

Met twee grote zakken wintererwten kwam boerin Tineke Aalberts het land opgelopen. De leerlingen uit groep 5 van een Amersfoortse basisschool moesten die verspreiden over een 350 meter lange strook. "Ik vind het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van de biodiversiteit en de zaadteelt", vertelt Aalberts. "Het is leuk dat kinderen zo kunnen leren hoe het telen zich ontwikkelt."

Zwitserse boeren
Het evenement is in 2006 begonnen bij twee Zwitserse boeren, die mensen weer bewust wilden maken van het zaaigoed. Inmiddels worden in meer dan tien landen mensen uitgenodigd om te komen zaaien bij een biodynamische boer.

Biodynamische zaden zijn een alternatief voor de grote zaadmultinationals, die de wereldmarkt domineren. Stichting Demeter, die het evenement mede organiseert, vindt dat er nadelen zitten aan de massaproductie van één soort zaad. "Doordat je telkens één soort produceert, krijg je een ziektedruk, waar je steeds radicalere maatregelen tegen moet nemen", legt voorzitter Bert van Ruitenbeek uit. "Wij willen daarom juist zo veel mogelijk diverse zaden, waardoor het natuurlijke systeem veerkrachtig wordt. Dan zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig."

Op vier andere boerderijen in Nederland gaat de komende weken biologisch-dynamisch gezaaid worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Boels

    Zo 14 oktober 2018 Zondag 14 oktober 2018

  Ook luxe luchtfietserij moet kunnen.
  Op deze manier kan je een wereldbevolking van 8 miljard niet voeden, de opbrengst per vierkante meter is veel te gering.

  reageer
 • De vries

    Di 16 oktober 2018 Dinsdag 16 oktober 2018

  @Susan; we zijn met te veel op deze aardbol. We houden met al onze goede bedoelingen teveel mensen in leven. Dan kun je tegen iedereen zeggen.... En nu je adem inhouden want we stoten te veel CO2 uit maar dat is de oplossing niet. Dat snap je zelf ook wel hoop ik.

 • Wiebe

    Ma 15 oktober 2018 Maandag 15 oktober 2018

  @Boels - wat is er tegen luchtfietserij? Alsof we hier in West-Europa allemaal dolle toeren uithalen om iedere vierkante centimeter grond in te zetten om er zoveel mogelijk op te verbouwen om de wereldbevolking te voeden! Als we daar werkelijk aan dachten zouden we geen vlees eten bijvoorbeeld, en zou er in jouw voor- en achtertuin graan worden verbouwd. Ik geloof geen snars van die antroposofische rimram, maar de producten zijn merkbaar smakelijker, alleen al omdat er geen kunstmest, insecticiden en op opbrengst doorgekruiste rassen aan te pas zijn gekomen. De lekkerste luchtfietserij wat mij betreft.

 • Susan

    Ma 15 oktober 2018 Maandag 15 oktober 2018

  Als we het over de wereld voeden hebben, dan vraag ik me af waarom er nog zoveel ruimte is voor asfalt, huizenbouw en het nieuwste fenomeen zonneweides op landbouwgrond.
  Als we met zijn allen niet zoveel zouden weggooien en teveel zouden eten ( zoek maar eens naar percentage te dikke mensen in Nederland ) is biodynamische landbouw prima in staat de wereldbevolking te voeden. We moeten dan alleen wel weer het respect voor voedsel krijgen dat het verdient.

 • OMG

    Ma 15 oktober 2018 Maandag 15 oktober 2018

  Helemaal waar..... en die bevolking van nu 8 miljard stijgt sneller dan dat wij landbouwgrond kunnen creëren.... Deze initiatieven zijn goed voor het tuintje achter het huis maar niet voor teelt op grote schaal.

 • B

    Zo 14 oktober 2018 Zondag 14 oktober 2018

  Wintererwten?
  Even citaat van begin bericht omdat omroep Flevoland dat (vaak) verandert zonder vermelding:
  Met twee grote zakken wintererwten kwam boerin....
  En niet echt de BD gedachte om kinderen uit Amersfoort te laten komen (of waren ze met de fiets) terwijl er genoeg kinderen in de buurt wonen die je dan ook kan betrekken bij de groei van je gewas

  reageer
 • A.

    Zo 14 oktober 2018 Zondag 14 oktober 2018

  Kinderen laat je uit Amersfoort komen omdat die landbouw niet kennen, uit de omgeving van Bant zullen de meesten het wel begrijpen. Biodynamisch is ook geen biologisch en dus kan je wel met brandstof naar Bant rijden zonder het meteen ondoordacht te noemen

 • B

    Zo 14 oktober 2018 Zondag 14 oktober 2018

  Omdat het wintertarwe is 🤪

 • Poldermens

    Zo 14 oktober 2018 Zondag 14 oktober 2018

  Je gaat me toch niet vertellen dat je de wintererwten niet kent hoop ik? Dat bewijst dus al genoeg dat deze boerin gelijk heeft. Mensen hebben geen idee meer van producten buiten alles wat de grote zaadfirma's ons voorschotelen. Dus, ga gauw op Google kijken en laat je aangenaam verrassen👌

 • Sjakie

    Zo 14 oktober 2018 Zondag 14 oktober 2018

  Yep je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te hersenspoelen met deze onzin.

  reageer
 • Wiebe

    Ma 15 oktober 2018 Maandag 15 oktober 2018

  Zo dacht ik er vroeger ook over. Tot ik die producten geproefd heb en constateerde dat ze gewoon stukken beter smaken dan wat uit de 'reguliere' teelt komt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert