Burgemeester: "Urk is niet in greep van drugshandel"

URK • Ma 15 oktober 2018 | 17:22 • Maandag 15 oktober 2018 | 17:22

"Urk is niet in de greep van de drugshandel", dat zegt burgemeester Pieter van Maaren van Urk op vragen over verschillende incidenten in de gemeente.

Dit jaar kwam Urk al vier keer in het nieuws betreffende de handel in verdovende middelen. In mei kregen drie inwoners celstraffen opgelegd voor de smokkel van ruim 260 kilo cocaïne met een viskotter. Begin deze maand vond de Franse douane 600 kilo cocaïne in een vrachtwagen die, naar verluid, op weg was naar Urk. Vorige week werd op bedrijventerrein Zwolse Hoek een pand leeggehaald met drugsgrondstoffen en afgelopen vrijdag werd Urker André K. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een drugsgerelateerde liquidatie in Diemen.

Burgemeester van Maaren zegt zeer bezorgd te zijn. "De gemeente zet in op de bestrijding van ondermijning. Dat is de vermenging van de onderwereld en de reguliere maatschappij. De handel in drugs is daar vaak mee verbonden. De incidenten die we dit jaar hebben gezien, komen voort uit die bestrijding. Ze zijn het gevolg van onze aanpak", aldus van Maaren.

De gemeente is deelnemer aan het RIEC, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum. Hierin zitten alle gemeenten in de regio, samen met het Openbaar Ministerie, de politie, de douane en de belastingdienst. Doel van de samenwerking is de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. De diensten wisselen onderling informatie uit en bepalen gezamenlijk een aanpak. Volgens de afdeling Midden Nederland van het RIEC zijn er geen aanwijzingen dat er op Urk meer in drugs wordt gehandeld dan in andere gemeenten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel