Eerste gedetineerden van Almere naar Lelystad

ALMERE • Di 16 oktober 2018 | 19:46 • Dinsdag 16 oktober 2018 | 19:46

De eerste twintig gedetineerden uit de gevangenis Almere zijn dinsdag overgeplaatst naar Lelystad. De komende week volgen er nog veertig, zo bevestigt voorzitter Mitchell Hoogeman van de ondernemingsraad van de Penitentiaire Inrichting Almere.

De overplaatsing heeft te maken met de aanstaande sluiting van de PI Almere. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met het voorstel van minister Sander Dekker om vier gevangenissen te sluiten, omdat er teveel cellen leeg staan.

De Almeerse gedetineerden worden in Lelystad ondergebracht in het huis van bewaring. Daarvoor zijn in Lelystad extra voorzieningen getroffen. Almeers personeel gaat op vrijwillige basis naar Lelystad, Zwolle en Zaanstad. Definitieve aantallen staan volgens de OR-voorzitter nog niet vast. In sommige gevallen is er haast bij de overplaatsing van personeel. De ondernemingsraad vindt dat ongewenst omdat er voor de werknemers nauwelijks gelegenheid is om hun nieuwe werkplekken te leren kennen. Desondanks is er volgens Hoogeman geen sprake van onveilige situaties.

Onder het personeel is er wel onrust over de nieuwe werkplekken. Nu kunnen werknemers nog vrijwillig voor overplaatsing kiezen, maar in december wijst een commissie aan waar het personeel uit de vier te sluiten PI's naar toe moet. Volgens Hoogeman hebben enkele werknemers moeite om te worden overgeplaatst naar Zaanstad. De PI was hier onlangs slecht in het nieuws vanwege drugfeestjes binnen de gevangenismuren.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft minister Dekker in Kamervragen om opheldering gevraagd over vermeende chaotische situaties in de te sluiten gevangenissen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil vooruitlopend op beantwoording van de vragen niet in gaan op de situatie in Almere en Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel