Coalitiepartijen houden vast aan sluiting gevangenis Almere

ALMERE • Do 6 september 2018 | 16:09 • Donderdag 6 september 2018 | 16:09

De regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 houden vast aan sluiting van vier gevangenissen, waaronder de Penitentiaire Inrichting Almere. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer, dat donderdagmiddag wordt gehouden.

VVD en CDA vinden dat geld beter in verbetering van de veiligheid kan worden gestoken dan in leegstaande cellen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg verwacht ook de komende jaren leegstand, maar geeft prioriteit aan geld voor politie en justitie en werkomstandigheden voor het in personeel in het gevangeniswezen.

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is het struisvogelpolitiek om weg te kijken van de leegstand. Bovendien gaan niet alle overtollige cellen dicht, maar blijven er 2100 leegstaande cellen in reserve. De VVD vindt dat de regio zo goed mogelijk wordt ontzien en dat er landelijk een goede spreiding van gevangenissen blijft. Daarom is sluiting verantwoord.

De ChristenUnie verwijst naar het regeerakkoord, waarin sluiting wordt genoemd indien dat niet anders kan. Wel eist de partij dat de werkgelegenheid in de regio overeind blijft.
D66 vindt sluiting ‘begrijpelijk’, maar vindt ook dat het kabinet zijn best moet doen om de sluiting voor Almere, Zwaag, Zoetermeer en Zeist te compenseren.

SP wil af van meerpersoonscellen
SP, PVV en GroenLinks zijn zeer kritisch over de voorgenomen sluiting. De SP vraagt zich af of de minister de gevolgen van de sluitingen voor de aanpak van de criminaliteit wel goed heeft onderzocht. Kamerlid Michiel van Nispen wil dat de minister geen onomkeerbare besluiten neemt. De SP wil dat het aantal meerpersoonscellen wordt verminderd, want die waren enkele jaren terug een experiment toen er een tekort aan cellen was. Gedetineerden moeten weer terug naar eenpersoonscellen. Dan zijn de nu overtollige cellen toch nodig, vermindert de werkdruk voor het personeel en zijn er in gevangenissen minder spanningen tussen gedetineerden.

De PVV noemde minister Dekker en zijn collega Grapperhaus ‘onbetrouwbare boekhouders’, die cellen sluiten terwijl er 11.000 veroordeelden die hun straf moeten uitzitten zoek zijn. ‘Er is juist een tekort aan cellen, geen overcapaciteit. De ministers moeten bijbouwen’, aldus Gidi Markuszower.

Besluit is al genomen
Het stoort GroenLinks en PvdA dat de Kamer een debat voert, terwijl de voorbereiding voor sluiting al in volle gang zijn. 'Argumenten zijn zinloos, want het besluit is al genomen', aldus Cathalijne Buitenweg van GroenLinks. De oppositie is vooral boos dat de minister zijn besluit van juni wel met de woordvoerders van de regeringspartijen vooraf heeft besproken, maar niet met die van de oppositie. 'Heeft de minister mijn telefoonnummer?', vroeg Buitenweg.
Het GroenLinks-Kamerlid is verder bezorgd dat sluiting van de goed functionerende Almeerse afdelingen voor veelplegers en die voor gedetineerden met extra zorg landelijk leidt tot wachtlijsten.

Nieuw onderzoek nodig
De PvdA wil dat minister Dekker de Rekenkamer laat onderzoeken of de prognoses over leegstand wel kloppen. Het kabinet wil immers meer mensen opsporen en veroordelen. Zolang niet helder is wat de effecten van dit beleid zijn, is het tijd voor een pas op de plaats, stelt Attje Kuiken van de PvdA.

Ook de SGP is tegen sluiting, want volgens de partij begint de minister aan de verkeerde kant. Als de politie meer zaken opspoort, justitie meer zaken aanpakt en de ooit als tijdelijke bedoelde meerpersoonscellen weer worden afgeschaft kan er worden bekeken of er nog te veel cellen leeg staan.

Het stoort de partij ook dat de minister het personeel niet heeft betrokken is bij de plannen, maar dat zij het in de krant hebben moeten lezen.

Reactie minister Dekker: 'Niet leuk'
Minister Sander Dekker noemt sluiting verantwoord, maar niet leuk voor wie in Almere of Zwaag werkt. Ondanks alle inspanningen om criminaliteit tegen te gaan zullen volgens hem ook in de toekomst cellen leeg blijven staan.
De minister vindt een nieuw onderzoek naar de prognoses niet nodig. Hij vindt het belangrijk dat er vooral duidelijkheid komt voor het personeel en dat er na jaren van onrust over sluitingen er rust op de werkvloer komt. Dekker benadrukt dat er door de sluitingen geen banen verloren gaan.

Dat Dekker kiest voor sluiting van Almere en niet van de PI Lelystad komt mede doordat de gevangenis in Lelystad groter is en dat die nodig is als buffercapaciteit. Ook speelt mee dat de arbeidsmarkt in Lelystad kwetsbaarder is dan die in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel