Burgemeester en wethouders in Almere: ombudsman bedrijft 'sensationele journalistiek'

ALMERE • Vr 3 mei 2024 | 11:39 • Vrijdag 3 mei 2024 | 11:39

Burgemeester en wethouders in Almere hebben hard gereageerd op een rapport van ombudsman Munish Ramlal over participatie in de wijk Nobelhorst. Niet alleen krijgt de ombudsman een veeg uit de pan over de manier waarop hij zijn onderzoek heeft aangepakt, het college bemoeit zich ook met zijn werkwijze.

"Uw rapport heeft de smaak van sensationele journalistiek, het is eenzijdig gevoed door individuele uitspraken uit gesprekken met bewoners. Wij adviseren u om in toekomstige onderzoeken een meer feitelijke aanpak te hanteren", schrijft het college in een brief van 28 maart aan Ramlal.

Welk rapport
Het gaat over een rapport dat de ombudsman eind vorig jaar opstelde over het participatieproces in de wijk Nobelhorst. In zijn rapport 'Hoe de stem van bewoners in Nobelhorst steeds minder waard bleek' uitte de ombudsman harde kritiek aan het adres van de gemeente.

De ombudsman schreef dat de gemeente op verschillende momenten de invloed van de bewoners heeft ingeperkt. Daarnaast is het volgens de ombudsman verwarrend dat buurtschappen in Nobelhorst in de ogen van de gemeente vooral bedoeld zijn voor de sociale cohesie, maar dat ze vervolgens wel aanspreekpunt voor participatievraagstukken zijn.

Burgemeester en wethouders denken er anders over: "Wij zijn het niet eens met uw lezing dat er van de kant van de gemeente sprake is geweest van een (bewuste) inperking van invloed", schrijft het college.

Opmerkelijk
Het is gebruikelijk dat het college van burgemeester en wethouders een reactie geeft op rapporten. Opmerkelijk is in dit geval dat die reactie een zwaar verwijt aan de ombudsman bevat; hij zou 'sensationele journalistiek' bedrijven. Ook is het opvallend dat het stadsbestuur zich bemoeit met het werk van de ombudsman door hem te adviseren hoe hij in toekomstige onderzoeken te werk zou moeten gaan.

De ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig. Hij helpt burgers wanneer ze vastlopen bij de overheid. Zo verzamelt hij klachten, doet onderzoek wanneer dat nodig is, stelt rapporten op en doet aanbevelingen om de verhouding tussen de overheid en burgers te verbeteren.

Opnieuw kritisch
Deze week verscheen het jaarverslag 2023 van de ombudsman. Daarin uitte Munish Ramlal opnieuw forse kritiek aan het adres van de gemeente Almere. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar nog niet op gereageerd. "Het college gaat eerst het jaarverslag bestuderen en komt dan met een reactie", zo schrijft het college in een reactie aan Omroep Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel