Geblaf uit leegstaande gevangenis

ALMERE • Ma 25 oktober 2021 | 6:17 • Maandag 25 oktober 2021 | 6:17

Af en toe klinkt er geblaf vanuit de voormalige gevangenis in Almere Buiten. Het complex staat al bijna drie jaar leeg, maar hondentrainer Kees Koopmans heeft het voor elkaar gekregen dat hij het enorme complex zo nu en dan mag huren om er te oefenen met honden.

"Ik ben er een jaar mee bezig geweest, maar het is gelukt dat ik het hier mag gebruiken. Ik ben nu de enige, maar eerder trainde ook de politie er. Het complex is echt enorm. Ik werk meer in verlaten gebouwen, omdat je je daar flink kan uitleven met de honden. Ik train veel politie- of bewakingshonden. En in deze gevangenis kan ik allerlei oefeningen doen. Zo kun je drugs verstoppen in een cel of iemand verstoppen in een voorraadhok. Maar ik heb hier ook eens een discotheek nagemaakt, met lawaai, rook en flitslichten", vertelt Koopmans.

Goed voor maatschappij
Het is Koopmans uiteindelijk gelukt het complex te huren, omdat hij ook met 'gewone' Duitse herders en rottweilers traint. De trainer zag relatief vaak problemen met deze rassen en de omgang met andere honden of personen. "Omdat ze zo groot en sterk zijn. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, als mensen hun hond niet onder controle hebben als de dieren bijvoorbeeld ergens van schrikken. Door met de honden en bazen te trainen voorkom je later problemen", stelt Koopmans.

De hondentrainer is erg gelukkig dat hij het Almeerse complex mag huren. Hij betaalt een bedrag per uur en moet van te voren melden dat hij komt. "Als de overheid iets anders wil met het gebouw, moet ik vertrekken. Het zou natuurlijk kunnen dat ze het toch gaan slopen. Of dat ze het weer in gebruik nemen als gevangenis. Het blijft een bijzondere plek om te zijn. Als ik mij realiseer wat het vroeger was, ben ik blij dat ik 's avonds naar buiten kan lopen", besluit Koopmans.

Het gebouw wordt beheerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Dat laat weten dat er nog geen andere bestemming voor het complex is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel