Gemeente Almere komt met extra eisen voor opvang kansarme asielzoekers

ALMERE • Vr 14 april 2023 | 6:07 • Vrijdag 14 april 2023 | 6:07

Het college van burgemeester en wethouders in Almere wil onderhandelen met het Rijk over de opvang van kansarme asielzoekers in de oude gevangenis in Almere Buiten. "Op die manier wordt Almere niet buitenspel gezet en kan je iets goeds binnenhalen voor de stad", zei wethouder Froukje de Jonge donderdagavond tijdens de bespreking van dit onderwerp in het stadhuis. Inzet van de onderhandelingen: meer agenten en hulp bij huisvesting van statushouders.

Het Rijk wil de voormalige gevangenis gebruiken voor de opvang van asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. Het pand is eigendom van het Rijk. Bovendien is de Rijksoverheid wettelijk bevoegd om het plan uit te voeren, ook al is Almere daar op tegen. Het Almeerse college van B en W en de gemeenteraad hebben geen wettelijke mogelijkheden om het plan tegen te houden.

De gemeente Almere heeft eerder haar zorgen geuit over de mogelijke komst van kansarme asielzoekers. Ook de politiek liet weten bezorgd te zijn. De Jonge: "Wij weten dat vreemdelingen met een kansarme aanvraag overlast kunnen veroorzaken. Dat maakt dat wij er niet gerust op zijn dat dat hier niet zou gebeuren." Daarom wil Almere stevige afspraken met het Rijk.

Wat zijn de voorwaarden van de gemeente?
Wethouder Froukje de Jonge wil het liefst beginnen met de opvang van maximaal 50 kansarme asielzoekers, in plaats van honderden zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft geopperd. Die pilot wordt dan alléén gestart als de regie geheel in handen ligt van de gemeente Almere. Ook moet de mogelijkheid van een noodstop worden ingebouwd, waardoor de gemeente de pilot op elk gewenst moment stil kan leggen. Verder wil de gemeente dat het ministerie van Justitie en Veiligheid ook in gesprek gaat met andere gemeenten, waar ook met een dergelijke pilot of opvang wordt gestart.

Wethouder De Jonge grijpt de vraag om opvang ook aan om hulp te krijgen bij problemen die al langer in Almere spelen. Zo wil de wethouder onderhandelen over de huisvesting van asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Een deel van hen verblijft in het AZC. De gemeenten zijn wettelijk verplicht om deze groep mensen te huisvesten omdat ze al recht hebben om in Nederland te blijven. Maar de vraag naar betaalbare woningen is enorm. Veel inwoners van de stad moeten jaren wachten op een woning. Daarom wil Almere het Rijk vragen om mee te denken over oplossingen. Een mogelijkheid is dat Almere minder statushouders gaat huisvesten dan het Rijk vraagt.

Bovendien wil De Jonge met het Rijk om tafel over het tekort aan agenten in Almere. De stad groeit maar krijgt niet de nodige agenten bij. Net als bij de huisvestingsproblematiek is daar al langer onvrede over.

In een reactie op de uitspraken van de wethouder laat het ministerie weten dat het 'geen mededelingen over lopende gesprekken' doet. De gemeenteraad praat volgende week verder over dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel