Politie waarschuwt: 'Meer investeren, anders staan nieuwe Taghi's op'

ALMERE • Vr 10 februari 2023 | 11:15 • Vrijdag 10 februari 2023 | 11:15

Er moet meer geïnvesteerd worden in de aanpak van jeugdcriminaliteit, zegt de politiecommissaris van Flevoland Ben Nassir Bouayad tegen De Telegraaf. De commissaris ziet een toename in aanslagen op woningen die te linken zijn aan georganiseerde misdaad en drugshandel.

In het interview met De Telegraaf zegt politiecommissaris Bouayad dat Almere net als grote steden als Amsterdam en Rotterdam te kampen heeft met georganiseerde drugsmisdaad en motorbendes, maar dat Almere niet dezelfde middelen als die steden heeft. "We hebben hier het geld, de middelen en de capaciteit van vroeger, terwijl het een andere tijd is dan 23 jaar geleden. Als we nu niet meer investeren, staan hier over een paar jaar de nieuwe Taghi's op en is Almere de nieuwe kraamkamer van criminelen."

De aanslagen op woningen in de stad hebben volgens de politiecommissaris van Flevoland te maken met drugshandel. "Veel van de adressen waar aanslagen zijn gepleegd, waren van subjecten die in de drugscriminaliteit actief zijn of als drugsuithaler in de havens van Rotterdam en Antwerpen", aldus commissaris Bouayad.

Vorige week wist de politie een aanslag op een woning te voorkomen. Een 14-jarige jongen wilde een aanslag plegen met een zelfgemaakt explosief op een huis in Almere Haven. In dat huis woont een 13-jarige rivaal die de verdachte kent van drillrap, een muziekgenre waarin geweld wordt verheerlijkt.

Cybercriminaliteit
De politiecommissaris ziet daarnaast dat jongeren die zich voorheen bezighielden met straatroven nu actief zijn bij cybercriminaliteit als oplichting, waarbij iemand zich via WhatsApp voordoet als een familielid of vriend die geld nodig heeft. "We hebben nu zo'n 25 tot 30 jongeren in beeld voor online criminaliteit die wij eerder in het vizier hadden voor straatroven." Die verschuiving vindt plaats omdat de pakkans bij online criminaliteit klein is, zegt de politiecommissaris.

De politie is samen met de gemeente Almere en hulpverleningsinstanties een actieplan aan het ontwikkelen om cybercriminaliteit aan te pakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel