Wethouder Urk heeft grote zorgen door faillissement

FLEVOLAND • Vr 26 oktober 2018 | 8:16 • Vrijdag 26 oktober 2018 | 8:16

Als de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord sluiten, dan zijn de gevolgen voor Urk enorm. Die boodschap heeft wethouder Freek Brouwer van Urk donderdag aan minister Bruins van Medische Zorg en Sport meegegeven.

Brouwer maakt zich in de eerste plaats zorgen om de continuïteit van de zorg op het dorp. "Geografisch gezien liggen we excentrisch." Vanwege de afgelegen ligging van Urk is de aanrijtijd voor ambulances naar Emmeloord of Lelystad nu al niet ideaal. Als de MC-ziekenhuizen wegvallen wordt die aanrijtijd langer dan de wettelijk toegestane 45 minuten.

Brouwer: "Ik maak me daar grote zorgen over." Vanuit de randen van Urk is de tijd waarbinnen een ambulance bij het ziekenhuis moet aankomen 40 minuten. "Maar als je vanuit het oude dorp naar het ziekenhuis moet is de 45 minuten niet haalbaar."

Verontruste signalen
Het sluiten van de MC-ziekenhuizen is een klap voor Urk. Die zou kunnen worden opgevangen als er permanent een ambulance op het dorp aanwezig is. Brouwer: "Maar die mag dan niet overdag gebruikt worden voor patiëntenvervoer. Die ambulance moet hier dan continu staan voor spoedgevallen."

Urk heeft een jonge bevolking en er worden veel kinderen geboren. Bij urgente situaties moet er dan wel gauw hulp zijn. Brouwer krijgt nu al verontruste signalen. "Een stel dat woensdag op weg was naar Lelystad naar de afdeling verloskunde, moest rechtsomkeert maken. Dus die gevolgen die merken we nu direct al."

Economisch belang
Ook op de werkgelegenheid die de ziekenhuizen bieden, zal de sluiting negatieve gevolgen hebben denkt Brouwer. Veel Urkers werken in het ziekenhuis in Lelystad. "Daar maak ik me grote zorgen over." Maar de ziekenhuizen zijn ook van belang voor de hele regio: het vliegveld Lelystad, het watertoerisme en de havens. Brouwer: "We mogen het economisch belang niet uit het oog verliezen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel