Hans Maris stapt op bij CDA Lelystad

LELYSTAD • Do 1 november 2018 | 9:28 • Donderdag 1 november 2018 | 9:28

Fractievoorzitter Hans Maris van het CDA in Lelystad legt zijn functie neer. Hij zegt zijn politieke werk niet te kunnen combineren met het directeurschap bij De Meerpaal in Dronten, waar hij op 1 oktober in dienst is getreden. Hiervoor was hij directeur van de Bataviawerf en Batavialand in Lelystad.

"Ik ben meer uren gaan werken bij De Meerpaal; het is een organisatie die ook deze inzet vraagt. Als directeur werk je niet van 8 tot 5 maar ook in de avonduren en weekenden", legt Maris uit. Al bij zijn voordracht bij De Meerpaal zei Maris tegen Omroep Flevoland dat hij niet kon uitsluiten het raadswerk te moeten stoppen als dat te veel tijd zou vragen.

Werk op eerste plaats
"Ik heb daar in juni ook een gesprek over gehad met het bestuur van het CDA. Ik heb verteld dat ik van baan ging veranderen en daar hebben we toen goede afspraken over gemaakt", vertelt Maris. "Mocht ik bijvoorbeeld niet in de fractie- of raadsvergadering aanwezig kunnen zijn door verplichtingen op mijn werk, dan zou ik worden vervangen door bijvoorbeeld mijn collega-raadslid Eric van Luxemburg. Want ja, werk komt toch op de eerste plaats", vertelt Maris.

Het vertrek van Maris is een tegenvaller voor het CDA Lelystad. Eerder deze week kondigde het tweede fractielid Eric van Luxemburg aan uit de partij te stappen en door te gaan als eenmansfractie. Van Luxemburg verwijt Maris dat hij slecht samenwerkt en informatie achterhoudt. Maris zegt zich niet in de kritiek te herkennen en ontkent een conflict met Van Luxemburg te hebben.

De directeur van De Meerpaal is op dit moment de enige CDA-vertegenwoordiger in de gemeenteraad. "Ja dat klopt. En ik kan niet anders dan de conclusie trekken dat ik niet de
aangewezen persoon ben om de belangen van de inwoners van Lelystad en de achterban
van het CDA optimaal te dienen. Ik kan door mijn werk niet optimaal invulling geven aan mijn taak als raadslid", zegt Maris.

'Breuk met Van Luxemburg is definitief'
Volgens afdelingsvoorzitter Henk Heijboer is de breuk tussen Van Luxemburg en het CDA definitief en verandert het opstappen van Maris hier niets aan. "Eric heeft ook zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Ik vind dat nogal wat. Mocht hij alsnog willen terugkeren, dan moeten ook onze leden zich daarover uitspreken. We kunnen dat als bestuur niet zomaar zelf beslissen."

Maris wordt mogelijk opgevolgd door Wim Bussink. Deze ervaren politicus was tot maart de fractievoorzitter van de christendemocraten in Lelystad en stond als nummer drie op de kieslijst.

Volgens bestuursvoorzitter Heijboer heeft Bussink al aangegeven er eerst goed over na te willen denken. "We gaan nu verder als eenmansfractie. Dit betekent dat er veel werk op dat ene raadslid afkomt. We zullen dus wel moeten zorgen voor een goede ondersteuning vanuit de fractie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel