Vergunning voor afschieten edelherten verleend

FLEVOLAND • Zo 4 november 2018 | 13:54 • Zondag 4 november 2018 | 13:54

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben afgelopen vrijdag een vergunning verleend voor het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat bleek bij de rechtszaak die belangengroepen hebben aangespannen tegen het afschot van meer dan 1800 edelherten. Uiteindelijk moeten er 490 edelherten overblijven.

De provincie wil Staatsbosbeheer volgens een actiegroep dinsdag al laten beginnen met het schieten van de herten. Eerder zei de provincie al dat er zou worden gewacht tot de uitspraak van de rechtszaak. Dat is door een woordvoerder van de provincie tijdens de zitting nog eens bevestigd.

De zitting was aangespannen door de Faunabescherming, Dierenbescherming, Vogelbescherming, Dierbaar Flevoland en Stamina. Zij willen dat de rechtbank de opdracht van de provincie aan Staatsbosbeheer om de edelherten af te schieten schorst. Omdat de provincie vrijdag ook een vergunning voor het afschieten heeft verleend, willen de partijen ook daar bezwaar tegen maken. Of de rechter zich vandaag zowel over de opdracht als over de vergunning voor het afschot buigt, is nu nog niet duidelijk.

Verslaggever Marjan van Ens is bij de rechtszaak die onder meer de Faunabescherming, de Dierenbescherming en de Vogelbescherming hebben aangespannen.

Waarom wil de provincie de herten afschieten?
De provincie Flevoland wil het beheer van de Oostvaardersplassen veranderen en het aantal grote grazers drastisch naar beneden brengen. Om dat te bereiken wordt een deel van de konikpaarden verhuisd. Bij edelherten kan dat volgens de provincie niet en daarom is het plan om ze dood te schieten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel