Edelherten in Oostvaardersplassen worden afgeschoten

LELYSTAD • Di 18 september 2018 | 16:31 • Dinsdag 18 september 2018 | 16:31

Meer dan duizend edelherten worden dit najaar afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Staatsbosbeheer mag dat vanaf eind oktober doen, na de bronsttijd. GS hebben hiertoe besloten na advies van onder meer de Raad voor Dieraangelegenheden. Het vangen en herplaatsen van de dieren zou voor te veel stress zorgen.

Zoals de commissie Van Geel adviseerde, gaat het afschot door tot er 490 edelherten overblijven. Van Geel zei in april dat er zo'n 980 dieren moeten worden afgeschoten, plus de natuurlijke aanwas. Eind oktober vindt er een telling plaats van het aantal dieren in de Oostvaardersplassen. Dan wordt duidelijk hoe snel de populatie deze lente en zomer is gegroeid. Als het afschieten van de edelherten plaatsvindt, wordt er extra op toegezien dat bezoekers niet komen in delen van de Oostvaardersplassen die niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Wat gebeurt er met de konikpaarden en heckrunderen?
Het is de bedoeling dat het totaal aantal grote grazers wordt gehalveerd naar 1100 dieren. De konikpaarden kunnen worden herplaatst. Volgens een eerste verkenning van de Wageningen Universiteit blijkt dat er voor alle paarden een nieuw onderkomen is, in onder andere Bulgarije, Spanje en Rusland. Merries en veulens kunnen zoveel mogelijk bij elkaar blijven. De komende tijd worden de dieren in een zogeheten vangkraal opgevangen en bijgevoerd. In het voorjaar worden ze verplaatst. De heckrunderen mogen blijven in het gebied.

Waarom is anticonceptie geen optie?
Uit onderzoek van professor Stout van de Universiteit Utrecht blijkt dat anticonceptie er op korte termijn geen middel kan zijn om het aantal grote grazers terug te brengen. Hij zal nog wel onderzoeken of dat in de toekomst wel kan.

Waarom is afschot nodig?
Het is de bedoeling dat na het halveren van het aantal grote grazers er meer ruimte in de Oostvaardersplassen komt voor vogels en recreatie.

Provinciale Staten worden op 26 september bijgepraat over het besluit van GS, maar zij kunnen het besluit niet meer terugdraaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel