Ruby stelt prangende vraag aan premier

ALMERE • Di 20 november 2018 | 7:53 • Dinsdag 20 november 2018 | 7:53

In de Tweede Kamer werd dinsdagmiddag voor het eerst een Kindervragenuur gehouden. Vijf kinderen mochten de politici het vuur aan de schenen leggen en Ruby Moll uit Almere was één van de gelukkigen. Zij ging samen met andere leerlingen van basisschool Het Avontuur naar Den Haag.

Ruby wilde van de minister-president weten waarom kinderen onder de 18 jaar niet mogen stemmen. Rutte antwoordde haar dat dat niet kan, maar dat er genoeg andere manieren zijn om invloed uit te oefenen. Ruby was teleurgesteld met dit antwoord, maar vond het erg leuk om naar Den Haag te mogen. ''Ik vind het heel cool. Want ik zag ook al die bekende mensen zoals Mark Rutte en dat heb ik echt nog nooit meegemaakt.'' En of ze een carrière in de politiek ziet zitten? ''Nee, later word ik advocaat''.

In totaal zijn er 150 vragen ingestuurd door kinderen uit het hele land. Er zijn vervolgens vijf vragen uitgekozen die gesteld mochten worden in de Tweede Kamer. Onder meer die van Ruby, maar ook van kinderen uit Lisse, Middelburg, Enschede en Penningen.

Een kinderstaatssecretaris
Het kindervragenuur werd georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een dag waarop stil wordt gestaan bij de rechten die kinderen hebben. Zoals onderwijs, een veilig leven en bescherming tegen geweld.

De 15-jarige Mookie Saluna uit Almere is op deze dag benoemd tot kinderstaatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid en Sport. Hij geeft de echte staatssecretaris, Paul Blokhuis, een jaar lang tips. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.

Mookie Saluna presenteerde twee keer de Nationale Kinderherdenking op 4 mei, is acteur en doet dit schooljaar eindexamen VMBO. De minister van volksgezondheid heeft ook twee kinderministers aangesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Gerry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Hopelijk hadden de kinderen ook nog even tijd om Jesse Klaver een bijles rekenvaardigheid te geven.

  reageer
 • Flevo

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Mooi om kinderen al jong bij de politiek te betrekken.

  reageer
 • Boels

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  GL en D66 hebben toch al kinderen als fractieleiders?

  reageer
 • Flevo

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Jaloers? Sommige mensen met een flinke dosis intelligentie, moed en doorzettingsvermogen hebben op jonge leeftijd al veel meer bereikt dan anderen in hun hele leven zullen bereiken ....

 • Sjaak.

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Wat een onzin of dat die oude eigewijze kerels/ vrouwen naar de ideeën van kinderen zullen luisteren.

  reageer
 • Frans

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Als je als premier elke week op een vmbo lesgeeft denk ik dat hij met een eigenwijze instelling allang was afgehaakt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert