Eerder acute hulp bij verwarde personen

LELYSTAD • Do 22 november 2018 | 13:53 • Donderdag 22 november 2018 | 13:53

De vele instanties die in Lelystad betrokken zijn bij patiënten met psychische problemen, gaan nauwer samenwerken. Op die manier willen ze er eerder bij zijn als acute hulp nodig is bij mensen die in de knoop zitten.

Gemeente, zorginstellingen, woningverhuurders en welzijnswerkers moeten nog groeien in de verantwoordelijkheid die ze hebben gekregen nu de geestelijke gezondheidszorg steeds minder in instellingen wordt gegeven, maar bij de patiënten thuis.

'Instanties doen te weinig'
Omroep Flevoland sprak een groot aantal bestuurders en hulpverleners naar aanleiding van zorgen in een Lelystadse wijk over een patiënt die in zijn omgeving paniek veroorzaakt. Ze zijn het er over eens dat de hulpverlening in deze gevallen moet verbeteren.


Buren en familie zeggen dat de betrokken instanties weinig doen als patiënten een gevaar zijn voor zichzelf en hun omgeving. Door beter samen te werken moet er in de woorden van wethouder Nelly den Os rond iedere patiënt een 'sluitend netwerk' komen van hulpverleners. "Niet alleen voor de veiligheid van die persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving."

Gestommel of geschreeuw
Door de nieuwe aanpak (ggz in de wijk) moet de hulpverlening beter zichtbaar en bereikbaar zijn. Dat gebeurt volgens Van Os onder andere met contactpersonen die 24 uur per dag bereikbaar zijn. “Die je kunt bellen als je gestommel of geschreeuw hoort, ook al is het ‘s nachts.”

Onderdeel van de samenwerking is dat kwartiermakers de wijk in gaan om met bezorgde bewoners te praten. "Door voorlichting te geven hopen we angst over overlastgevers weg te nemen", zegt Saskia Meulenberg van Stichting Welzijn Lelystad.

Ander gedrag is eng
Ook wordt geprobeerd om bewoners met die persoon in contact te brengen. Meulenberg: "Vaak vinden mensen het eng als iemand zich anders gedraagt en weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan."

Afgesproken is dat hulpverleners in de toekomst snel ter plaatse zijn. Binnen een uur bij acute meldingen en binnen 24 uur als het minder dringend is.

Het meldpunt is op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op 088-0029915.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel