Vijf aanhoudingen voor verdacht pakket provinciehuis

LELYSTAD • Vr 23 november 2018 | 14:06 • Vrijdag 23 november 2018 | 14:06

De politie heeft deze week vijf verdachten aangehouden voor het leggen van een verdacht pakket bij de hoofdingang van het provinciehuis in Lelystad, eind vorige maand.

Het gaat om drie vrouwen van 41, 55 en 67 jaar uit Emmeloord, Schagen en Amsterdam en twee mannen van 30 en 34 jaar oud uit Lelystad. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar moeten op 4 januari voor de rechter verschijnen.

Explosieven Opruimingsdienst
Het pakket werd maandag 22 oktober 's morgens vroeg ontdekt. Omdat niet duidelijk was wat erin zat, werd de omgeving van het provinciehuis afgezet. Ook het trein- en busverkeer raakte verstoord. De Explosieven Opruimingsdienst kwam naar Lelystad voor onderzoek. Die stelde vast dat er geen explosief in de kartonnen doos zat. De vijf verdachten zijn opgepakt na onderzoek door de politie.

'Een mega dildo'
Volgens een van de actievoerders zat er 'een mega dildo' in de doos. In een begeleidende tekst zou gedeputeerde Harold Hofstra te kennen zijn gegeven dat hij 'een lul was omdat hij bijna 2.000 herten liet afschieten'. Het OM kan de inhoud van de doos niet bevestigen.

De tegenstanders zeggen er niet over te hebben nagedacht dat hun actie als een terroristische daad zou worden ingeschat. Ze zagen pas de volgende dag wat hun actie teweeg had gebracht. Ze spreken over een grap die helemaal uit de hand is gelopen.

'Opzettelijk onbruikbaar maken van een gebouw'
De vijf verdachten wordt 'het opzettelijk en wederrechtelijk onbruikbaar maken van een gebouw' en 'door geweld of dreiging met geweld iemand dwingen iets te doen of te dulden' ten laste gelegd. Volgens het OM moet blijken of de vijf verdachten ook de spandoeken hebben opgehangen die op de bewuste dag in Lelystad en omgeving opdoken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel